Boşanınca Soyadım Ne Zaman Değişir Nasıl Anlarım?

Boşanma ve Mal Rejimi

Boşanınca soyadım ne zaman değişir nasıl anlarım yazımız boşandıktan sonra neden soyadınızın değişmediği konusunda sizi bilgilendirmek için hazırlanmıştır.

Boşanma kararının hangi evrelerden geçip nüfusa işlendiğini, Boşandıktan Kaç Gün Sonra Kimlik Nüfus Cüzdanı Değişir yazımızda anlatmıştık.

Boşanmanın nüfusa geçmesi halinde, E Devlet’ e girdiğinizde profilinizde yeni soyadınızı göreceksiniz. Bu halde başka bir işlem yapmanıza gerek kalmayacaktır.

Boşanma kararınızı hakim mahkemede yüzünüze karşı söylediğinde boşandığınızı sanmayın demiştik. Bu kararın gerekçeli olarak ve yaklaşık 15 – 30 gün içinde yazılması ve taraflara tebliğ edilmesi, tebliğden sonra da ya itiraz süresi olan 2 haftalık sürenin geçmesi ve böylece kararın kesinleşip sonra nüfusa gönderilmesi ya da gerekçeli karar tebliğ edildikten sonra tarafların her ikisinin de birlikte ( daha hızlı olur ) ya da ayrı ayrı mahkeme kalemine gidip kararı postaya verilmesini beklemeden alıp itirazdan feragat dilekçesi vermeniz gerektiğini önceki yazımızda ifade etmiştik.

Ancak boşandım ama soyadım değişmedi diyorsanız boşanma kararınızın henüz kesinleşmediği ya da nüfusa geçmediği bir durum söz konusudur. Bunun sebebini ve hangi aşamada takıldığını görmek için E Devlet’ ten UYAP’ a girip bazı kontroller yapabilirsiniz.

Aşağıda aşama aşama ve detaylı olarak bu kontrolü nasıl yapabileceğinizi anlattık. Görseller cep telefonundan E Devlet uygulamasına girildiğinde olan görselle olup masa üstü bilgisayarında da benzer görseller vardır.

Boşanınca soyadım ne zaman değişir yazımıza devam ediyoruz.

1) Cep telefonunuzdan E Devlet uygulamasına girin.

E-Devlet uygulamasında kimlik no. ve E-Devlet şifrenizi girin ve giriş yap düğmesini tıklayın.

2) Çıkan ekranın alt tarafında bulunan arama kısmına tıklayın ve hizmet ara kısmına ”uyap” yazın. ”UYAP Vatandaş Portal Girişi” seçeneğini tıklayın.

3)Karşınıza çıkacak 5 no. lu ekranda ”devam et” düğmesine tıklayın. Sonra çıkan kodu aklınızda tutun. Her ne kadar kopyalayın seçeneği varsa da ileriki sayfada yapıştırın gibi bir seçenek çıkmayabiliyor ve kodu ezberden yazmanız gerekebiliyor. Bu kodu 7 no. lu ekranda çıkan yere yazın ve ”doğrula” düğmesine tıklayın.

4) Doğrulaya tıkladığınızda karşınıza 8 no. lu ekran çıkacaktır ki artık UYAP Vatandaş Portal’a girmiş oluyorsunuz.

Sağ üst köşedeki kırmızı ile seçtiğimiz çizgili yeri tıklayın. Karşınıza çıkan 9 no. lu ekrandan ”dosya işlemleri” yazısını tıklayın. 10 no. lu ekrana geldiğinizde de “dosya sorgulama” yı tıklayın.

5) Dosya sorgulamaya tıkladıktan sonra gelen 11 no. lu ekranda yargı türü olarak (boşanma davası hukuk davası olduğundan) ”hukuk” seçilmeli ve ” 12 no. lu resimdeki gibi ”dosya sorgula” düğmesi tıklanmalı. Karşımıza gelen 13 no. lu ekranda bizimle ilgili olan hukuk dava dosyaları sıralanmış olur. Bunlardan hangisine bakmak istiyorsak o dosyanın en sağ kısmında yer alan ”dosya görüntüle” tıklanmalı.

Beğenmeniz veya kısa da olsa bir yorum yapmanız halinde olumlu düşünceleriniz, sitemizi daha fazla geliştirip size daha fazla yardımcı olabilmemiz için bizi motive edecektir. Beğeni ya da yorum için burayı tıklayabilirsiniz.

6) Artık dosyamızın içine girmiş bulunuyoruz. 14 no. lu resimde dosya durumu kapalı yazıyor. Dava bir şekilde sona ermiş ve kesinleşmişse kapatılır. Davanız halen devam ediyorsa örneğin boşanma kararınız kesinleşmemişse dosya durumu ”açık” yazacaktır. Bu ekranda ”evrak” a tıklarsanız dosyanıza ait evrakın ana balıklarını göreceğiniz 15 no. lu ekran açılır. Bu ekrandan da son 20 evrak yazan yere tıklarsanız 16 no. lu ekranda gördüğünüz gibi son tarihli 20 belge görünür. Aradığınız belge burada değilse demektir ki aradığınız belgeden sonraki tarihlerde birçok evrak işlenmiştir ve ilk 20 de yer alamamıştır. O zaman da 15 no. lu ekrandaki “hukuk dava dosyası” na tıklamanız ve belgenizi kategorik alt başlıklardan seçerek arayıp bulmanız gerekir.

Boşanınca soyadım ne zaman değişir yazımıza devam ediyoruz.

7) Dosyamızın içine girdiğimize göre boşanma kararımızın nüfusa neden işlenmediğini, hangi aşamada beklemekte olduğunu artık kontrol edebiliriz. 16 ve 17 no. lu ekranlar birbirinin benzeri örneklerdir. 16 ve 17 de ki ekran sizin kendi dosyanız için artık önünüzde açık. Eğer bu ekranda ”gerekçeli karar” isimli belge varsa ( örnek resim 18 ) sizin boşanmanızın gerekçeli kararı yazılmış demektir. Bu kararın taraflara tebliği ve tebliğden itibaren 2 haftalık sürenin itirazsız olarak geçmesi gerektiğini ifade etmiştik. Gerekçeli karar varsa ve nüfusa geçmemişse sorun nedir. Bu ekranda ”kesinleşme şerhi” isimli belge ( örnek resim 19 ) görüyorsak karar taraflara tebliğ edilmiş ve itiraz edilmeksizin ya da itiraz safhaları geçip de kesinleşmiş yani artık itiraz edilemez hale gelmiş demektir. Bu da varsa artık kararın mahkeme kalemi tarafından ilgili nüfus müdürlüğüne gönderilmesi gerekmektedir ki bunu 17 no. lu resimde görürsünüz. 17 no. lu resimde “boş şablon” örneği isimli bir belge bulunmaktadır. Bu belge içeriği muhtelif olabilir. Eğer bu belge içeriği açıldığında ”nüfus müdürlüğüne gönderme yazısını ( örnek resim 20 ) görüyorsanız anlayın ki mahkeme, yapılacak her şeyi yapmış demektir. Artık iş nüfus müdürlüğünün soyadı değişikliğinizi sisteme işlemesine kalmıştır ki genelde 3 – 5 gün içinde bu yapılmaktadır.

Siz bu bahsettiğimiz nüfusa yolama yazısını gördüyseniz, tarihine bakın ve üzerinden 3 – 5 gün civarı bir süre geçmesine rağmen soyadınız E Devlet’te hala eski kocanızın soyadı görünüyorsa ya sabredin biraz daha bekleyin ya da mahkemenin nüfusa gönderme yazısındaki nüfus müdürlüğüne gidip işlenmesi için rica edin. Mahkemenin gönderdiği nüfus müdürlüğü genelde adliyelerde olan nüfus müdürlüğü’ dür. Bu nedenle sizin boşanma davanıza bakan mahkeme İstanbul ama nüfus müdürlüğünüz Rize ise sizin gitmeniz gereken nüfus Rize nüfusu değil İstanbul’daki adliye binasında olan nüfus müdürlüğü olacaktır. Adliyede nüfus yoksa o zaman sizin bağlı olduğunuz nüfusa göndermiş olacaktır.

Gerekçeli karar yazılmamışsa gerekçeli kararın yazılmasını beklemeniz gerekir.

Gerekçeli karar yazılmışsa ama kesinleşme yazısı ekranda yer almıyorsa muhtemelen karar

  • ya taraflara tebliğe çıkartılmamış
  • ya tebliğe çıkartılmış ama tebligat yapılması (adres değişikliği vb. sebeplerden) mümkün olmamış
  • ya tebliğ edilmiş ama itiraz süresi olan 2 haftalık süre geçmemiş (2 haftanın bitimi adli tatile rastlarsa adli tatilin bitmesinden sonra 6 gün beklenir)

ya da bu süre geçmiş ama bu süre içinde taraflardan biri yani siz ya da eşiniz karara itiraz etmiş demektir.

8) Gerekçeli kararın yazıldığını görüyor ama kararın kesinleştiğini göremiyorsanız dolayısı ile nüfusta soyadınız da değişmemişse bu gerekçeli kararın taraflara tebliğ işleminde bir problem var demektir. İhtimalleri inceleyelim:

  • Gerekçeli karar yazılmış ( yazılma tarihi gerekçeli kararın ilk satırlarında yer alır bknz. 18 no. lu resim ) ancak taraflardan biri ya da vekili talep etmediği için mahkeme kalemi o kararı taraflara tebliğe çıkarmamış olabilir. Bu gerekçeli kararı taraflara tebliğ etmek için taraflardan birinin yazılı olarak talepte bulunması yönetmelik gereği ( Bölge Adliye ve Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Cumhuriyet Başsavcılıkları İdarî ve Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmelik madde 216 ) şarttır. Taraflardan biri mahkemeye gidip kararın eşine tebliğini talep edebilir ve hazır gitmişken kendisi de kararını tebliğ alabilir. Hatta itiraz hakkından feragat ettiğine dair dilekçe de verebilir. Tabi eşi belki itiraz edecektir ve bu halde kendisi de etmek isteyecektir. O nedenle feragat etmeden önce düşünmekte fayda vardır. Eğer eş de bunu yaparsa yani kararı tebliğ alır ve itirazdan feragat dilekçesi verirse karar kesinleşir ve birkaç gün içinde nüfusa geçer. En iyisi eşlerin birlikte gidip bu işlemi yapmasıdır. Bu işlemler, tebligat postaya verilmeden bu şekilde yapılırsa postada kaybolacak yaklaşık 1 aylık zaman kazanılmış olunacaktır.
  • Talebe rağmen tebligat çıkarılmış olunmasına rağmen adres değişikliği gibi sebeplerden tebligat geri dönmüş olabilir. O zaman mahkemeye gidip ne yapılacağını sormak gerekebilir. Mahkeme kalemi ne yapılması gerektiğini size söyleyecektir.

Boşanınca soyadım ne zaman değişir yazımıza devam ediyoruz.

9) Tebligatın çıkarılıp çıkarılmadığını çıkarılmışsa tebliğ edilip edilmediğini ve tebliğ tarihini (itiraz süresi bu tarihten başlayacaktır) ekrandan nasıl görebilirsiniz? Bu biraz zor olabilir. Ekranda (21 no. lu resimde işaretlendiği gibi)

”tebliğ mazbatası“, ”kapalı tebligat“, ”kapalı E-Tebligat” isimli belgeler görebilirsiniz. Bunlar gerekçeli karar isimli belgenin altında değil üstünde yer alır. Bu belgelerden tebligatınızın durumunu anlayabilirsiniz. Bu isimle belgeler yoksa gerekçeli arar tebliğe çıkarılmamış demek olabilir. Bu belgeleri inceleyelim:

”Tebliğ mazbatası” evrakını ( 22 no. lu resim ) açtığınızda kararın eşinize ya da size postacı tarafından teslim edilip edilmediğini gösteren tebligat parçasının resmini görürsünüz. Bu resimde postacının tebligat için hangi adrese gittiği, tebligatın hangi tarihte kime nasıl yapıldığı ya da neden yapılamadığı bilgileri yer alır. Nasıl tebliğ edildiği genelde postacı tarafından bir kaşe basılmak ve boşluk doldurmak sureti ile yazılır ve bazen bu kaşe silik olabilir ya da zarf resmi kötü, okunaksız yüklenmiş olabilir. Tebligat parçasının aslını mahkeme kalemine gidip görebilir hata memura tebliğ durumunu sorabilirsiniz. Bu zarfta yazan barkod numarasını da ileride değineceğimiz gibi internetten sorgulayabilirsiniz. Tebliğ edilememişse mahkemeye gidip sormanızda fayda var ne yapabilirim diye. Sizden masraf isteyebilirler, biliyorsanız yeni adresi isteyebilirler. Sizi yapılacak işlem hakkında bilgilendirebilirler.

”Kapalı Tebligat” evrakını (23 no. lu resim) açtığımızda sağ üstte barkod numarası görürsünüz. Sağ alt tarafta bir yerde de o zarf ile neyin tebliğe çıkartıldığını görürsünüz. Eğer tebliğe çıkarılan ”gerekçeli karar” değilse bu zarf sizi ilgilendirmiyordur. Bu barkod numarasını PTT den sorgulayabilirsiniz. Bu tebligat yapılabilmiş mi ne zaman nasıl yapılmış ilgili raporu görebilirsiniz.

10) Tebliğ zarfındaki barkodu nasıl ve nereden sorgulayacağız?

İnternette arama motoruna “ PTT gönderi takip ” yazarak arama yapın. Çıkan sonuçlardan 24 no. lu resimdeki gibi “PTT gönderi takibi sorgula” sonucunu tıklayın. Çıkan 25 no. lu ekrana zarftaki barkodu kopyalayıp yapıştırın ve “sorgula” ya tıklayın. Çıkan 26 no. lu ekranda “Ben robot değilim” kısmını işaretleyin. Karşınıza 27 no. lu ekran gelir. Bu ekranda tebligatın kime ne zaman yapıldığı görülür. Eğer barkod no. yazdığınız halde hata veriyorsa muhtemelen bu tebliğ zarfı mahkeme tarafından hazırlanmış ancak postaya verilmemiş demektir. Aşamaları resimlerle gösterdik.

Boşanınca soyadım ne zaman değişir yazımıza devam ediyoruz.

”Kapalı E Tebligat Mazbatası” bu tür tebligat genelde dosyada vekil yani avukat varsa ya da şirket varsa onlara yapılır. Vatandaşa yani eşinize elektronik tebligat adresi olmadığı için bu şekilde tebligat yapılmaz. Eşinizin ya da sizin avukatınız varsa onara bu şekilde e tebligat yapılır. Bu tebligat sonucu da aşağıdaki 27 no. lu resimde görüldüğü gibi kime ne zaman tebliğ edildiği ve tebliğ edilmiş sayıldığı (okunmuş sayılma tarihi) şeklinde yer alır ve okunmuş sayılma tarihinden itibaren de itiraz süresi işlemeye başlar.

11) Sonuç olarak anlattığımız şekilde mahkemede sözlü verilen boşanma kararının nüfusa geçip geçmediğini, hangi aşamada olduğunu öğrenmeniz mümkündür.

Bu yazımız da diğer yazılarımız gibi özgün olarak ve uzun uğraşlar sonucu hazırlanıp istifadenize sunulmuştur.

Beğenmeniz veya kısa da olsa bir yorum yapmanız halinde olumlu düşünceleriniz, sitemizi daha fazla geliştirip size daha fazla yardımcı olabilmemiz için bizi motive edecektir.

Beğeni ya da yorum için burayı tıklayabilirsiniz.

Yazar

Av. Armağan Dinlenç

Trabzon Sürmene nüfusuna kayıtlı, 1972 İstanbul doğumlu olup 1997’den bu yana serbest avukatlık yapmaktadır.