Yurt Dışında Boşandınız Ama Türkiye’de Hala Evlisiniz

Yurt dışında boşandınız ama Türkiye’ de geçerli mi? Türkiye’ de boşanmış sayılır mısınız gibi bir sorun söz konusudur. Bu da mirastan yeniden evlilik yapmaya kadar sorun çıkarabilir.

Yurt dışında özellikle de bir yabancı ile evlendiyseniz boşanmadan önce şu hususlara dikkat edin:

Boşanmaya karar verirseniz örneğin Fransa mahkemelerinde boşanmadan önce eşinizle mutlaka Türkiye için de görüşün. Yani ona deyin ki ben burada boşanacağım ama bu bana yetmez. Benim Türkiye’ de de boşanmış görünebilmem için yapmam gerekenler var. Bunları yaparken sana ihtiyacım olacak. Duruma göre burada birlikte müracaat etmemiz gerekecek. Belki de Türkiye’ de işlemler yapmamız gerekecek. Sen Türkiye’ ye gelemeyeceğine ve yasaları da bilmediğimize göre bir avukata vekalet ver. Eğer eşinizden bu vekaleti boşanmadan önce almazsanız bir daha eşinize ulaşamayabilirsiniz. Hazır boşanma öncesi elinizde bazı kozlar da varken bu vekalet işini şart koşabilir, dayatabilirsiniz.

Bu durum ne zaman, hangi koşullarda söz konusudur. Aşağıdaki açıklamalarımızdan da anlaşılacağı gibi eğer eşiniz boşanma ilamıyla sizinle birlikte nüfusa başvurmuyorsa ve bu eşiniz Türk ise.

2006 ve 2020 Sonrası Durum

29.04.2006’ da yapılan Nüfus Hizmetleri Kanunu madde 27 / A değişikliği sayesinde artık boşanmış eşlerin birlikte nüfus memurluğuna ya da konsolosluğa müracaatları ile yabancı boşanma kararları, bir tanıma tenfiz davasına gerek kalmaksızın nüfusa işlenebilecektir. Ancak tarafların birlikte müracaatının mümkün olmadığı hallerde tanıma tenfiz davaları, yabancı boşanma kararlarının nüfusa işlenmesi için işlevini görmeye devam edeceği için 25/3/2020 tarihli ve 7226 sayılı Kanunun 28 inci maddesiyle bu fıkraya “ birlikte ” ibaresinden sonra gelmek üzere “ veya taraflardan birinin ölmüş ya da yabancı olması halinde Türk vatandaşı olan diğer taraf veya vekilinin tek başına ” ibaresi eklenmiştir. Böylece boşandığınız eş yabancı ise veya ölmüş ise birlikte başvuruya da gerek kalmamıştır. Özellikle bu son değişiklik bizce devrim niteliğinde olup vatandaşlarımız için çok büyük kolaylıktır. Geriye dava ile tanınması gereken tek boşanma çeşidi eşiniz de Türk vatandaşı ise ve birlikte müracaata yanaşmıyorsa söz konusu olacaktır.

Aşağıdaki yazımızı bu güncellemeyi göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

2020 Öncesi Durum

Yurt dışında boşanma sonucu alınan yabancı mahkeme boşanma kararının Türkiye` de geçerli olabilmesi ve nüfus kaydından evliliğinizin düşebilmesi için Türkiye` de herhangi bir yer mahkemesinde açacağınız dava tanıma tenfiz davasıdır.

Tanıma davasının hızla sonuçlanabilmesi için ne gerekir. Eski eşinizin, mümkünse sizin önereceğiniz bir avukata vekalet çıkarttırmasını temin etmeniz gerekmektedir. Siz de o avukatın tavsiye edeceği bir avukata vekalet çıkartmalısınız. Böylece iki avukat sizin tanıma – tenfiz işleminizi kısa sürede gerçekleştirebilir. Mahkemesine ve avukatın imkanlarına göre yaklaşık 7 gün ile 2 ay arasında bir zaman alabilir.

Eski eşinizi bulup da vekalet alamazsanız, buna ikna edemezseniz bu dava yılar sürebilecektir.

Görüldüğü üzere yurt dışında boşananların durumu eskiden zordu. Bu boşanmalarının Türkiye’ de geçerli olabilmesi için açılacak olan dava neredeyse tamamen gereksiz hale gelmiştir. Böylece, devletimiz, bizi yabancı ülkelerde temsil eden ve emek veren vatandaşlarımıza büyük bir kolaylık sağlamıştır.

Yunanistan Boşanma Tanıma Tenfiz Davası

Yazar

Av. Armağan Dinlenç

Trabzon Sürmene nüfusuna kayıtlı, 1972 İstanbul doğumlu olup 1997’den bu yana serbest avukatlık yapmaktadır.