
Boşanma avukatı konulu bu yazımızda boşanma davasında avukatın rolüne ve nasıl olabileceğine değineceğiz. Bu yazıdan önce boşanmaya dair birçok yazımız oldu. Bu yazılarımızın özeti mahiyetinde yine boşanma ile ilgili aklınıza gelebilecek soruları cevaplamaya çalıştık.
Boşanma aşamasına gelmişseniz duyduğunuz ve merak ettiğiniz bazı terimler ve sorular bulunmaktadır. İşte bunları soru cevap olarak yazıyoruz:
Çekişmeli boşanma diye bir şey duyuyorum. Bu ne demektir?
Boşanma davaları, yargılama sürecinin kısa mı uzun mu süreceğinin belirlenmesi bakımından anlaşmalı ve çekişmeli boşanma diye ikiye ayrılır. Bu ayrımın, boşanma sebepleri ile ilgisi yoktur. Boşanmanızın sebebi ne olursa olsun, zina da olsa, terk de olsa, şiddet de olsa veya başka bir sebep de olsa dilekçenizde bu sebeplere hiç değinmeden boşanma ve ekleri konusunda anlaşmışsanız boşanabilirsiniz. Hâkimin önüne böyle bir anlaşma koyduğunuz ve duruşmada da bu beyanlarınızı onayladığınız takdirde anlaşmalı boşanma ile boşanmış olursunuz. Hâkim, sizin neden boşandığınıza, kimin ne kadar haklı olduğunuza bakmaz. Muhtemelen bir celsede ( 1 – 2 ay arası ) boşanırsınız. Tabi işlemler doğru yapılmış olmalı. Bu sayılan hususlardan birinde bile anlaşma sağlayamamışsanız davanız anlaşmalı boşanma değil çekişmeli boşanma davası demektir. Çekişmeli boşanma davasında diğerinden farklı olarak, davalının kusurlu olduğunu ispatlamanız gerekir ve dava temyizi dâhil tahminen en az 3 – 4 sene sürer.
Davayı sen açma bırak o açsın diyorlar.
Davayı kimin açtığının önemi bu işin stratejisine, taktiğine ilişkindir. Bir savaşa girecek komutanın ve kurmaylarının hesap yapması gibi. Yoksa mahkeme davayı sen açtın öyleyse sen haklısın / haksızsın diye bir ön kanaate varmaz. Boşanma davasını açan kişinin boşanmayı istediği ve kabul ettiği ortada olduğuna göre taktik ve stratejik bakımdan bu hususu değerlendirebilirsiniz. Örneğin eşinizin sizden boşanmakta tereddütlü olduğunu düşünüyorsanız, davayı onun açmasını beklemekte ( artık ne kadar bekleyebilirseniz ) fayda vardır. Çünkü davayı siz açsanız, eşiniz, ben boşanmak istemiyorum diyerek davaya tepki verebilir. Oysa eşiniz dava açtığında artık hiç olmazsa siz de boşanmayı kabul etmekle boşanmayı sağlayabilirsiniz. Tabi bu davada tazminat, nafaka ve velayet gibi talepler söz konusu ise boşanma garanti olmakla birlikte bu hususların da çözülmesi için yargılama uzayacaktır. Boşanma garanti derken aslında çok da garanti değildir. Ancak genellikle boşanırsınız. Bu konu teknik bir konudur detaya girmiyoruz.
Boşanama davasını nasıl açacağım, avukat tutmadan açabilir miyim?
Bu soruyu soranlara diyoruz ki eğer bilginiz, beceriniz bir dava açıp takip etmeye yeterli ise sizi avukat tutmaya mecbur eden bir kanun yoktur. Kanaatimizce hukuk okumuş birisi bile eğer avukatlık yapmamışsa, bir boşanma davasını iyi bir şekilde açabilmesi ve sağlıklı, verimli şekilde devam ettirebilmesi neredeyse imkânsızdır. Arabanızı tamir etmeye kalktığınızda belki bunu bazı denemelerinizde başarabilirsiniz. Ancak ehil bir tamircinin tamir edeceği sürede ve kalitede bir tamir olur mu? Arabayı bir daha tamir edilemez hale getirmeniz de mümkündür. Anlaşmalı boşanma davası zor bir davaya benzemiyor diyorsunuz. Peki örneğin dişinizin çekilmesi de zor değildir. Köylerde kapıya ip bağlanıp diş çekildiğini vs. duymuşsunuzdur. Biri dişini çeker ve hiçbir sorun çıkmayabilir. Biri dişini çeker ve enfeksiyon kapabilir, canı çok daha fazla yanabilir, başka sorunlara neden olabilir. Netice olarak zaman ayırabilecek ve tüm prosedürleri sağlıklı şekilde takip edebilecekseniz, bu dava sonucunda tazminattan, nafakadan zarar etmeyeceğinizi, davayı da avukatın bitirebileceği sürede bitirebileceğinize inanıyorsanız ya da tüm bunlar sizin için önemli değilse kendinizin dava açmasına engel bir kanun bulunmamaktadır. Boşanma davasını kendim takip edebilir miyim sorusuna cevabınızı bu örnekler ışığında verebilirsiniz.
Boşanma davası nerede açılır? Masrafı nedir?
Boşanma davası aile mahkemelerinde, aile mahkemesi olmayan yerlerde asliye hukuk mahkemelerinde açılır. Görevli mahkeme aile ( yoksa asliye hukuk ) mahkemesidir.
Yetkili mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri mahkemesi ya da en son 6 aydır birlikte yaşadıkları yer mahkemesidir. Tarafların itirazı olmaması halinde yetkisiz mahkemede açılan dava da görülür. Başka yetki kuralları da bulunmaktadır.
Davayı açarken anlaşmalı boşanma için 2021 yılı için yaklaşık 400-TL adliyede ödemeniz gerekir. Çekişmeli boşanma için 600-TL yi bulabilir.
Çocuğun velayetini baba alabilir mi? Eşim beni aldattı, velayeti alabilir miyim?
Çocuğun velayeti genellikle anneye verilmektedir. Özellikle de küçük çocuklar, yaşı gereği anneye bağımlı çocuklar için bu durum neredeyse kesindir. Çocuğun kendisini ifade edebilecek yaşta olması kaydı ile babayı tercih etmesi ve anneden yana şikâyetlerinin olması, anne ile olursa mutsuz olacağı gibi durumlar söz konusu ise ve çocuk bunu uzman pedagog ile yaptığı görüşmelerde, inandırıcı bir şekilde dile getirirse, velayetin babaya verilmesi ihtimali yükselir.
Annenin eşini aldatmış olması, bu çok net bir şekilde ispatlanmış olunsa bile çocuğun velayetinin babaya verilmesi sonucunu doğurmaz. Annenin hayat kadını olması, uyuşturucu müptelası olması, alkolik olması, çocuğa zarar verebilecek bazı rahatsızlıklarının olması, bulaşıcı hastalık sahibi olması gibi sıra dışı durumlarda velayet babaya verilebilir.
Messenger, whatsapp cep telefonu mesajları vs. elimde. Bunları kullanabilir miyim?
Bu sorunun cevabı çok net ve kesin değildir. Olayın özelliklerine göre değişir. Bu tür verilerin sahte oluşturulmasının da mümkün olduğu düşünüldüğünde dikkate alınabilirliğinin yüksek ihtimal olmadığını söyleyebiliriz. Ancak dediğimiz gibi olayın ve davadaki iddia – savunma durumuna göre değişebilir.
Eşimin telefon kayıtlarına ulaşabilir miyim? İşime yarar mı?
Talebiniz olursa mahkeme, telefon kayıtlarını, iletişim bilgileri listesi şeklinde isteyebilir. Bu listede ne konuşulduğu ya da ne yazıldığı yer almayacaktır. Gelen kayıttan, eşinizin bir telefon numarası ile sık ve sıra dışı saatlerde yazıştığını ya da konuştuğunu tespit ederseniz ve bu telefonun sahibi de karşı cins çıkarsa bu durum elinizi güçlendirebilir. Zina ispatı olmamakla birlikte evlilik birliğine yakışmayan kusurlu bir hareket olarak değerlendirilebilecektir. Zinanın ispatı ise çok çok zordur.
Maddi durumum iyi değil, malım yok, gelirim yok, mahkeme yine de aleyhime tazminata, nafakaya hükmeder mi?
Hiç geliriniz olmasa da mahkeme tazminata ve nafakaya hükmedebilir. Özellikle de çocuk varsa, çocuk için söz konusu olan iştirak nafakasını kesinlikle ( talep halinde ) verecektir. Mantık şudur ki madem bir çocuk yaptınız ona evli olsanız da olmasanız da bakmalısınız. Gelir ve mal durumunuz, tazminat ve nafakanın miktarı bakımından etkili olur.
Konu ile ilgili kanaatimizi özetleyelim:
Bir işçi işe girdiğinde ve 1 sene sonra işten ayrıldığında alacağı kıdem tazminatı bir aylık ücretidir. Bunu öderseniz nafaka gibi her ay başka bir ödeme yapmanıza gerek kalmayacaktır. Oysa bir bayan ile evlendiğinizde ve sadece 3 ay bile olsa evli kalıp boşanmak istediğinizde, o bayan bir işe girene ya da evlenene kadar ki bu bazen ömür boyu demek oluyor, yoksulluk nafakası ödemeniz gerekebilmektedir. Tazminat olarak ödemeniz gerekebilecek miktar ve varsa çocuk için ödeyeceğiniz miktar hariç. Dolayısıyla paranız olsa da olmasa da evleniyorsanız boşanmayı, boşanıyorsanız da bu hususları göze almanız gerekmektedir. Hâkim tazminat nafaka kararı verdiği zaman bunun tahsil edilebilmesi eğer bir malınız, maaşınız yoksa neredeyse mümkün değildir. Ancak nafakayı ödemediğiniz takdirde hapis cezası ile karşılaşmanız söz konusudur. Kadına ömür boyu bağlanan ve haksız olduğunu düşündüğümüz bu yoksulluk nafakasının kaldırılması ile ilgili kanun çalışmaları mevcut olup yazı tarihi ile henüz 2021’de kanunlaşmış değildir.
Boşanma davasını ben kazanırsam bütün masraflarımı davayı kaybeden mi öder?
Dava masrafı iki ana kalemden oluşur. Biri o dava için harcanan resmi giderlerdir. Bilirkişi ücreti, tebligat gideri vs. Diğeri de dava masrafı olarak sayılan, karşı tarafın avukatının alabileceği yasal tarifeye göre avukatlık ücretidir. Davayı kaybettiyseniz karşı tarafın avukatına boşanma davası için karar tarihindeki avukatlık asgari ücret tarifesine göre bir ücret ödersiniz. Bu ücreti karşı tarafın avukatı alır. Bu ücret 2021 yılı için 4.080-TL dir. Herkes kendi avukatının ücretini kendi öder. Kaybeden, sizin avukatınıza ödediğiniz ücreti size ödemez. Netice olarak siz avukatınıza bir ücret ödersiniz bunun da karşı taraftan alamazsınız. Dava tamamen ya da kısmen kaybedilirse ilaveten karşı tarafın avukatına da avukatlık ücreti ödemeye mahkûm edilirsiniz.
Yurtdışında bir mahkemede boşanmıştım. Türkiye’de de boşanmam gerekir mi?
Yurtdışındaki mahkeme kararının Türkiye mahkemelerinde tanınması için dava açılması gerekir. Konu ile ilgili birkaç yazımız sitemizde mevcut. Ancak yeni yaşsal düzenleme ile taraflara birlikte nüfus müdürlüğüne ya da konsolosluğa başvurmaları halinde yabancı boşanma kararını nüfusa geçirtebilirler. Örneğin Yurt Dışında Boşandınız Ama Türkiye’de Hala Evlisiniz
Boşanma davası açıldıktan sonra eşimi aldatsam?
Yakın zamana kadar boşanma kararı kesinleşmeden yaşanan ilişki kusur sayılıyordu. Yani boşanma davanızda aleyhinize durum yaratıyordu. Yeni çıkan bir içtihat ise aksini söylemekte.
Sadakat yükümü Medeni Kanun’un 185. maddesine göre, boşanma kararının kesinleşmesine kadar devam eder. Ancak, boşanma davasının açılmasından sonra aldatma gerçekleşmişse, bu durumda aldatılan eş ikinci bir boşanma davası açabilir ve ilk açtığı ya da açılan dava ile birleştirilmesini talep edebilir. Tazminat, kusur vb. hususlar da elbette bu ikinci davanın delilleri de gözetilerek hükme bağlanır.
Boşandıktan sonra hemen evlenebilir miyim?
Kadınlar için boşanma tarihinden itibaren 300 günlük bir iddet yani bekleme süresi vardır. Bekleme süresi de denebilir. Bu süre beklenmek istenmiyorsa ve kadın hamile değilse mahkemeden bu sürenin kaldırılması kararı alabilir. Konu ile ilgili detaylı yazımız mevcuttur.
Boşandıktan Sonra Yeniden Evlenme Süresi
Üç yıl dava açamazsın deniyor bu ne demektir?
Bir dava açıldıktan sonra reddedilirse bir daha 3 yıl beklemen gerek diye yanlış bir bilgi vardır. Böyle bir sınırlama yoktur. Sebebi olan her kes istediği zaman boşanma davası açabilir. Tabi bu sebepler, reddedilen davanın açılmasından sonra meydana gelmiş olmalıdır.
Karıştırılan husus şudur ki herhangi bir sebebe dayanılarak açılmış olunan boşanma davasının reddinin kesinleşmesinden itibaren taraflar 3 yıl bir araya gelmemişlerse yani karı koca gibi yaşamamışlarsa kanun maddesi gereği bu durum evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olduğu anlamına gelir ve boşanmaya karar verilir. Yani bu ilave bir boşanma sebebidir.
Boşandıktan sonra kimliğimi ne kadar sürede değiştirebilirim?
Hâkim duruşmada boşanma kararı verdiğinde boşanmış sayılmazsınız. Üzerinden yaklaşık 2 ay geçtikten sonra ve yapılması gerekenleri yapmışsanız boşanma kararı kesinleşip nüfusa geçer. Konu ile ilgili detaylı yazımıza aşağıdaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Boşandıktan Kaç Gün Sonra Kimlik Nüfus Cüzdanı Değişir
Bu ülkede de boşanmak ne kadar zor….
Evlenmenin hak ve ihtiyaç olduğu gerçeği yanında, birbirleriyle bir arada kalmaları artık eziyet halini almış çiftlerin boşanmak diye bir hakka sahip olmadıklarını, ülke mevzuatında boşanma hakkının bulunmadığını varsaydığımızda, boşanmanın da ne kadar hak ve ihtiyaç olduğunu ve boşanma ihtiyacına adeta öcüymüş gibi bakılmaması gerektiğini daha iyi anlayabiliriz. Avukat olarak, boşanma avukatı olarak Türkiye` de gelen müracaatlara baktığımızda, boşanma davalarının önemli bir miktara ulaşmış olduğunu da anlayabilmekteyiz. Malta ve Flipinler’de boşanmak yasakken, İspanya’da 1981’de, Şili’de de 2004’te yapılan düzenleme ile boşanma hakkı, ülke vatandaşlarına tanınmıştır. İrlanda ve Polonya boşanmanın çok zor olduğu, İsveç ise boşanmanın kolay ama tarafların mağdur olmamaları için sıkı kuralların getirildiği bir ülkedir.
Etrafımdaki herkes boşanıyor…
Ülkemizde 2019 yılı istatistiklerine göre boşanma sayısı 155.000’dir. Kadın boşanma hızının en fazla olduğu il İzmir, sonrasında Antalya’dır.
Boşanma Davası Sık Sorulan Sorular
Anlaşmalı Boşanma Davası (Soru-Cevap)
