Yurt Dışında Boşandım Boşanacağım

Yurt dışında boşandım. Türk vatandaşıyım. Yurt dışındaki yabancı mahkemenin verdiği bir boşanma kararı var. Bu karar ile Türkiye kanunlarına göre de boşanmış sayılır mıyım?

29.04.2006’ da yapılan Nüfus Hizmetleri Kanunu madde 27 / A değişikliği sayesinde artık boşanmış eşlerin birlikte nüfus memurluğuna ya da konsolosluğa müracaatları ile yabancı boşanma kararları, bir tanıma tenfiz davasına gerek kalmaksızın nüfusa işlenebilecektir. Ancak tarafların birlikte müracaatının mümkün olmadığı hallerde tanıma tenfiz davaları, yabancı boşanma kararlarının nüfusa işlenmesi için işlevini görmeye devam edeceği için 25/3/2020 tarihli ve 7226 sayılı Kanunun 28 inci maddesiyle bu fıkraya “ birlikte ” ibaresinden sonra gelmek üzere “ veya taraflardan birinin ölmüş ya da yabancı olması halinde Türk vatandaşı olan diğer taraf veya vekilinin tek başına ” ibaresi eklenmiştir. Böylece boşandığınız eş yabancı ise veya ölmüş ise birlikte başvuruya da gerek kalmamıştır. Özellikle bu son değişiklik bizce devrim niteliğinde olup vatandaşlarımız için çok büyük kolaylıktır. Geriye dava ile tanınması gereken tek boşanma çeşidi eşiniz de Türk vatandaşı ise ve birlikte müracaata yanaşmıyorsa söz konusu olacaktır.

Aşağıdaki yazımızı bu güncellemeyi göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

2020 öncesi durum :

Bir Türk vatandaşıysanız yabancı ülke mahkemesinin boşanma kararı ile yurt dışında boşandınız. Bilmelisiniz ki bu boşanma kararı, Türkiye` deki nüfus kaydınızda görünmez. Yani hala evli görünürsünüz.

Yurtdışında boşandım diyorsunuz. O halde yabancı mahkemeden almış olduğunuz boşanma kararını Türk mahkemelerinde tanıma tenfiz davası ile geçerli hale getirmeniz gerekir.

Tanıma tenfiz davasını Türkiye` de istediğiniz her yerdeki mahkemede açabilirsiniz.

Yurt Dışında Boşandınız Ama Türkiye’de Hala Evlisiniz

Yazar

Trabzon Sürmene nüfusuna kayıtlı, 1972 İstanbul doğumlu olup 1997’den bu yana serbest avukatlık yapmaktadır.