İş Kazası Tazminatı

İş Kazası

İş yerinde meydana gelen ya da İş Kanunu gereği iş kazası geçirdiğinizde, maluliyetiniz, yaralanmanız varsa maluliyetiniz oranında iş yerinden alabileceğiniz bir iş kazası tazminatı söz konusu olacaktır.

İş kazasının savcılığa ve SGK ya ihbar edilmiş olması, gerekli ifadelerin tespit edilmesi bakımından ve kusur araştırması bakımından faydası olacaktır.

İş kazası tazminatının alınabilmesi için açılacak dava, işverenin olduğu yerde açılacaktır.

İş kazası tazminatı davasında mahkeme tazminata hükmetse bile işveren size bu tazminatı ödemeyebilir. Bu durumda iş kazası tazminatına dair mahkemenin verdiği kararı ( ilamı ) icra takibine koyarsınız. Bu icra takibi neticesinde işverene bir icra emri gönderilir ve bu tazminatı 7 gün içinde öde denir. Ödemezse işverenin mal varlığı, bankada parası, gayrimenkulü, arabası, fabrikada makinası gibi bir varlığı yoksa tahsilat yapmanız zor olacaktır. Bu nedenle yılar süren dava sonunda işverenin bir malı var mı yok mu işveren sağlam bir firma mı bunlar tahsilat bakımından çok önemlidir. Patronumun bir ürü arabası var demeyin. Bu arabalar patronun üzerine mi kayıtlı yoksa eşinin ya da bir arkadaşının üzerine mi kayıtlı önemli olan budur. İş yeri limited ya da anonim şirketse patronun kendi üzerine kayıtlı olan mala haciz koyamazsınız şirket üzerine kayıtlı olması gerekir.

İş kazası tazminatında zaman aşımı süresi kazadan itibaren 10 yıldır.

Trafik Kazası Mağduru Rehberi

ÇOK ÖNEMLİ BİR UYARI

Trafik kazasında / iş kazasında savcılıktan uzlaştırmacı diye biri arar. Uzlaşma yapmayı kabul ederseniz trafik sigortasından alabileceğiniz yüksek tazminatları da başkalarından alacağınız hakları da kaybedersiniz.

Detay için burayı tıklayarak ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Yazar

Av. Armağan Dinlenç

Trabzon Sürmene nüfusuna kayıtlı, 1972 İstanbul doğumlu olup 1997’den bu yana serbest avukatlık yapmaktadır.