Anlaşmalı Boşanma Davası (Tüm Süreç) – 2024

Boşanma ve Mal Rejimi

Anlaşmalı boşanma davası, Türk Medeni Kanunu kapsamında düzenlenmiş olup evlilik birliğinin temelinden sarsılması halinde eşlerin ortak kararla açabileceği bir davadır. Evliliğin nikah gününden itibaren en az 1 yıl sürmüş olması ve kanuna uygun bir boşanma protokolü hazırlanması halinde dava, aile mahkemelerinde açılabilir. 

Bu süreçte tarafların; çocuğun velayeti, nafaka ve tazminat gibi konularda anlaşmaya varması, duruşma gününe kadar yazılı anlaşmalı protokolünün aslını mahkemeye sunması gerekir. Dava açıldıktan sonra ortalama 40 gün içerisinde duruşma tarihi belirlenir ve hâkim, tarafları bizzat dinleyerek açık iradelerini alır. 

Anlaşmalı boşanma davası avukatsız açılabilir ancak hak kaybı yaşanmaması için hukuki prosedürlere hâkim olmak son derece önemlidir. Bu rehberde; anlaşmalı boşanma davasının ne olduğu, nasıl ilerlediği, hangi evrakların hazırlanması gerektiği, dava ücretleri ve kanun kapsamında dikkat edilmesi gereken tüm detaylar yer almaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Olur?

Anlaşmalı boşanma davası, tarafların karşılıklı olarak nafaka, mal paylaşımı, çocuk velayeti gibi konularda ortak karar alması ve ayrılıktan doğan tüm yükümlülükleri kabul etmesi halinde açılabilir.

Not: Mal paylaşımı protokolde yer alması gereken unsurlardan olmamasına rağmen taraflar genelde bu konuda da anlaşmaya vardıkları için protokolde yer alır. Mal paylaşımını boşanmadan sonra değerlendirmeye karar vermiş çiftlere nadir rastlanmakla beraber isterlerse boşandıktan sonra da mal paylaşımı yapabilir ya da dava açabilirler.

Sürecin aşamaları arasında; boşanma protokolüyle birlikte dava dilekçesinin hazırlanması, aile mahkemesinde dava açılması ve tarafların hâkim huzurunda boşanmak istediklerini beyan etmesi yer alır. Protokolün hukuka uygun olması halinde boşanma, tek celsede tamamlanır.

Protokolün uygun olmaması halinde dava reddedilebilir ya da duruşma ertelenebilir. Özellikle de malların paylaşıldığı protokollerde ya da paylaşılacak malları olan çiftlerin boşanma protokollerinde çok dikkatli olmak gerekir ki ileride hak kaybı yaşanmasın.

Bu kapsamlı içeriğimiz de ilginizi çekebilir: Çekişmeli Boşanma Davası (Tüm Süreç) – 2024

Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?

Anlaşmalı boşanma davasının kabul edilebilmesi için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. 

  • İlk olarak, evliliğin en az bir yıl sürmüş olması gereklidir. (9 ya da 6 aylık gibi kısa süren evliliklerde tarafların öncelikle çekişmeli boşanma davası açması halinde, daha sonra davayı fiilen anlaşmalı olarak sonlandırması mümkündür.) Bir yıllık sürenin dava tarihinde dolması gerekir. Ancak bir Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararına göre dava tarihinde dolmamış olan bir yıllık süre karar tarihinde dolmuşsa yine anlaşmalı boşanma kabul edilebilir. Bu durum kanımızca muallak bir durumdur. Kanaatimizce kanunun 1 yıllık evliliği aramasında bir amaç bir fayda vardır. Bu da taraflara asgari bir yıl şans vermektir. Bu nedenle anlaşmalı boşanma davası bir yıl dolmadan açılmışsa kanaatimizce sonradan süre dolsa bile ya reddedilmelidir ya da davacı davasını ıslah edip çekişmeli boşanmaya çevirmelidir.
  • Eşler ya birlikte başvurmalı ya da bir eşin açtığı davayı diğer eş kabul etmelidir​. Normali ve genelde olanı bir eşin davacı olup davayı açmasıdır. Birlikte dava açmak gibi bir durum sorunlara yol açabilir.
  • Dava açılırken, tarafların hazırladığı anlaşmalı boşanma protokolü, nafaka, tazminat, istenirse mal paylaşımı ve çocukların velayeti gibi konuları içermelidir. Protokolde yer alan tüm hususlarda tarafların tam bir mutabakata varmış olmaları şarttır​.

Hakim, çocukların velayeti ve nafaka gibi konularda tarafların anlaşmalarını uygun bulmazsa, gerekli değişiklikleri yapabilir ve taraflardan bu değişiklikleri kabul etmelerini isteyebilir​.

Anlaşmalı Boşanma Davası için Gerekli Evraklar

Dava açmak için yetkili mahkemeye başvurmadan önce tarafların birtakım evrakları hazırlaması gerekir. 

Bunların başında anlaşmalı boşanma protokolü yer almakla birlikte diğer belgeler aşağıdaki gibidir: 

  • Anlaşmalı boşanma dilekçesi
  • Tarafların ve varsa çocuğun kimlik fotokopisi konulsa iyi olabilir
  • Anlaşmalı boşanma protokolü

Davanın tek celsede sonuçlanması için belgelerin eksiksiz bir şekilde, hukuka uygun olarak hazırlanması son derece önemlidir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nedir?

Anlaşmalı boşanma protokolü; dava açmak için hazırlanması gereken, eşlerin mali ve çocuklarla ilgili konularda anlaşmaya vardığını gösteren bir evraktır. 

Mali konulara ilişkin anlaşmada; maddi ve manevi tazminatla birlikte yoksulluk nafakasına ve çocuk varsa iştirak nafakasına yer verilmelidir. Tazminatın niteliği protokolde açıkça belirtilmeli, tazminat talep edilmiyorsa bu haklardan feragat edilmelidir. Feragat edilmemesi halinde bile eğer istenmiş değilse çocuğun nafakası istisna bir daha istenemez.

Anlaşmalı boşanma protokolünde velayete tabi çocukların durumlarıyla ilgili duraksama yaratmayacak şekilde tarafların beyanları bulunmalıdır. İştirak nafakası, velayet ve kişisel ilişki konularına, hukuka uygun olmak şartıyla protokolde yer verilmelidir. Bununla birlikte yazılı boşanma protokolünün ıslak imzalı aslı ve dava dilekçesi, en geç duruşma gününe kadar mahkemeye sunulması gereken evraklardır. 

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği

Anlaşmalı boşanma protokol örneği diye bir örnek sunmak çok sakıncalıdır. Bu protokol her olayın özelliğine göre dikkatlice düşünülerek yazılması gereken bir protokoldür. Bu nedenle anlaşmalı boşanma protokol örneği yazan yerlerden daha doğrusu böyle örneklerden uzak durmanızı tavsiye ederiz. 

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı boşanma davası açmak isteyen çiftlerin öncelikle evliliklerinin en az bir yıl sürmüş olması gerekir. 

  • Anlaşmalı boşanma davası açmak için öncelikle eşler arasında boşanma kararı alınmalı ve detaylı bir protokol hazırlanmalıdır. Bu protokolde velayet, nafaka, tazminat gibi konular açıkça belirtilmelidir. 
  • Daha sonra hazırlanan protokol ile birlikte dava dilekçesi ilgili aile mahkemesine sunulur. 
  • Gerekli harç ve masrafların ödenmesinin ardından mahkeme tarafından duruşma günü belirlenir.
  • Eşlerin duruşmaya katılımıyla ve protokolün onaylanmasıyla genellikle tek celsede boşanma kararı verilir.

1 yıl dolmadan boşanma süreci hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız kapsamlı rehberimize buradan ulaşabilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Davası Her Yerde Açılabilir Mi?

Evet, Türkiye’nin herhangi bir bölgesinde bu davalar açılabilir. 

Tarafların nereye başvurabileceği kanunda düzenlenmiş olup yetkili mercii, aile mahkemesidir. Dava açmak için taraflar arasında anlaşmalı boşanma protokolü yapılmalı, dava dilekçesiyle birlikte mahkemeye sunulmalıdır.

Anlaşmalı Boşanma Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davaları genel olarak 1- 4 aylık süre içerisinde sonuçlanabilmektedir.

Anlaşmalı boşanma davası genel itibariyle başvurudan sonraki 40 günlük zaman zarfında duruşma tarihi belirlenir. Tüm şartların usule uygun olması halinde tek celsede boşanma kararı verilir. Ardından gerekçeli mahkeme kararı, ortalama 30 gün içerisinde yazılarak taraflara 1 hafta içerisinde tebliğ edilir. Eşler, kararı aldıktan sonra istinaftan feragat ettiklerine dair beyan sunar veya 2 haftalık istinaf süresinde işlem yapmazlarsa boşanma kararı kesinleşir.Kesinleşme şerhi ile gerekçeli kararın Nüfus Müdürlüğüne bildirilmesi ardından tarafların nüfus bilgileri de değiştirilir. 

Fakat unutulmamalıdır ki anlaşmalı boşanma davası süresi duruşmanın yapılacağı illere göre değişkenlik göstermektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Kaç Celsede Bitiyor?

Anlaşmalı boşanma davası, tüm şartların hukuka uygun olması halinde tek celsede biter. 

Protokolün veya boşanma gerekçesinin hukuka uygun bulunmaması halinde dava reddedilirse boşanma, çekişmeli olarak devam ettirilebilir.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Yetkili Mahkeme

Anlaşmalı boşanma davasında yetkili mercii, eşlerden birinin ikamet adresi yahut eşlerin son 6 ay birlikte yaşadıkları bölgenin aile mahkemesidir ancak eşlerin mutabakatıyla Türkiye’nin herhangi bir yerindeki aile mahkemesi de görevli olabilir. Aile mahkemesinin olmadığı yerlerde ise asliye hukuk mahkemelerine müracaat edilmelidir. 

Anlaşmalı Boşanma Davasında Görevli Mahkeme

Boşanma davaları, aile mahkemelerinin görev kapsamındadır. Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde taraflar, asliye hukuk mahkemesine müracaat etmelidir.

Anlaşmalı Boşanma Davasında İtiraz Süresi

Taraflara tebliğ edilen gerekçeli karara itiraz süresi, tarafa tebliğden itibaren iki hafta olarak düzenlenmiştir.

Boşanma kararı alındıktan sonra eşlerin, 2 haftalık istinaf kanun yoluna başvurması mümkündür. Bölge adliye mahkemesi, yerel mahkemenin kararında hata olduğuna kanaat getirirse karar bozulabilir ancak küçük hatalar söz konusu olduğunda karar düzeltilir ve kesinleşir.  

Anlaşmalı Boşanma Davasında Mal Paylaşımı

Anlaşmalı boşanma sürecinde mal paylaşımının, taraflar arasında serbest bir şekilde yapılması mümkündür. Eşlerin, paylaşım yapılacaksa evlilikte edinilen malları nasıl paylaşacaklarına karar vermesi ve boşanma protokolüne eksiksiz bir şekilde geçirmesi gerekir.

Anlaşmalı boşanma davasında mallar da paylaşılmış ya da konu edilmişse anlaşmalı boşanma davasından sonra ayrı bir mal paylaşımı davası açılması mümkün değildir. Protokolün eksik veya yanlış düzenlenmesi ve mal paylaşımı maddelerinin çıkartılması halinde ise mal paylaşımı için dava açılabilir.

“Evlendikten sonra alınan ev, araba ortak mı?” konulu kapsamlı rehberimize de bir göz atın.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Velayet

Boşanma sürecinde eşlerin, velayetin kime verileceği konusunda ortak karar alması ve yazılı protokolde beyan etmesi gerekir ancak hakim, bu kararı uygun bulmazsa velayeti diğer eşe verebilir. Ortak velayet anlaşmasında da aynı husus geçerlidir. Protokole göre karar alınmaması halinde taraflar, boşanmadan sonra velayet değişikliği davası açma hakkına sahiptir. 

Anlaşmalı Boşanma Davasında Nafaka

Anlaşmalı boşanmada yoksulluk nafakasına dair karar almak, tarafların inisiyatifindedir. Yoksulluk nafakası istemeyen eşin, daha sonra nafaka istemi için dava açması mümkün değildir. 

İştirak nafakası da boşanma protokolünde karar kılınması gereken bir diğer husustur. İştirak nafakası protokolde talep edilmemiş olsa da tarafların bu karardan vazgeçme ve boşanma ardından nafaka istemi için dava açma hakkı vardır.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Ziynet Eşyaları

Anlaşmalı boşanma protokolünde ziynet eşyalarıyla ilgili kararlara da yer verilebilir. Tarafların, ziynet eşyalarına ilişkin haklarından açıkça feragat etmemesi ve protokolde buna dair bir hüküm bulunmaması halinde hak sahibi olan taraf, boşanma davasından sonra ziynet eşyalarının iadesi için dava açabilir.

Anlaşmalı Boşanma Kararına İtiraz Edilebilir Mi?

Evet, tarafların anlaşmalı boşanma davasında boşanma kararına itiraz etme hakkı vardır. 

İtiraz etmek için gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde, istinaf kanun yoluna başvurulması esastır. Bu süre bittikten sonra itiraz hakkı ortadan kalkar. 

Anlaşmalı Boşanma Davası Ücreti Ne Kadar?

2024 yılında anlaşmalı boşanma davası başvuru harcı, 427,60 TL’dir. Peşin harç için ödenecek tutar da 427,60 TL olarak düzenlenmiştir. Diğer masraflarla beraber dava açılırken ödenen rakam 2024 Temmuz itibariyle 2.900 – 3.000 TL civarıdır.

Dava sürecinde tebligat, gerekirse bilirkişi ve tercüme ücreti gibi ek ödemeler de olabileceği için toplam maliyeti değişiklik gösterir.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Mahkeme Masrafları Ne Kadar?

Anlaşmalı boşanma masrafları arasında; başvurma harcı, peşin harç, dava ilerleme gider avansı yer alır. Başvurma harcı olarak adlandırılan dava ücreti, 427,60 TL’dir. Peşin harç ücreti 427,60 TL olmakla birlikte dava ilerleme gider avansı ücretleri yaklaşık 2.000 TL’dir. 

Boşanma davasının toplam açılış masrafı ise ortalama 2.900 – 3.000 TL civarındadır. Ek ödemeler de söz konusu olabileceği için toplam maliyet değişiklik gösterebilir.

Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Nasıl Olur?

Davanın avukatsız açılması halinde taraflar; dava dilekçesi, deliller ve nüfus cüzdanı gibi gerekli belgelerle aile mahkemesine müracaat etmelidir. Tarafların, anlaşmalı boşanma protokolü hazırlaması ve mahkemeye sunması da zorunludur. 

Hukuki danışmanlık alınmaması; taraflardan birinin hak kaybı yaşamasına veya protokolün hukuka uygun bulunmaması halinde dava reddi kararı alınmasına neden olabileceği için davanın avukatla birlikte açılması oldukça önemlidir.

1997 yılından beri deneyimi ve bilgi birikimi sayesinde birçok davada önemli rol oynayan Avukat Armağan DİNLENÇ ve deneyimli ekibi ile anlaşmalı boşanma davası sürecinizi en doğru ve hızlı şekilde ilerletmek istiyorsanız bizlere 0532 627 40 19 nolu numaradan hızlıca ulaşabilirsiniz. Bu numara aynı zamanda WhatsApp hattımız olarak kullanılmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Sizler için anlaşmalı boşanma davası konusunda sıkça sorulan soruları derledik.

Tek Celsede Boşanma Mümkün mü?

Evet, anlaşmalı boşanma davası açılması halinde tek celsede boşanma mümkündür. 

Davanın tek celsede bitmesi için anlaşmalı boşanma şartlarının sağlanması ve protokolün hukuka uygun olması gerekir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Günü Ne Zaman Belli Olur?

Anlaşmalı boşanma davasının günü genellikle 40 gün içerisinde duruşma günü belirlenir. Belirlenen günün hangi gün olduğu ya da ne kadar sonraya tarih verildiği mahkemesine göre değişir. 

Tarihin belirlenmesi ardından eşler duruşmaya davet edilir ve bizzat katılmaları beklenir. Tarafların her ikisinin de duruşmaya katılması zorunludur.

Anlaşmalı Boşanma Davası Kaç Gün Sürer?

Anlaşmalı boşanma davası, ortalama 3 – 4 ay sürer. Bu süre, iyi bir avukatla birlikte 2-3 haftaya kadar düşebilir.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Avukat Zorunlu mudur?

Hayır, bu davalarda avukat zorunluluğu söz konusu değildir. 

Fakat boşanma protokolünün hukuki bilgi gerektirmesi ve dava süresinin kısaltılması açısından davanın bir avukat tarafından takip edilmesi önemlidir.

Tek Taraflı Anlaşmalı Boşanma Davası Açılır mı?

Evet, anlaşmalı boşanma davası tek taraflı olarak açılır ancak duruşmaya iki tarafın da gelmesi gerekir.

Eşlerden birinin tek taraflı boşanma davasına diğer eşin katılarak boşanmayı kabul etmesi halinde dava anlaşmalı olacaktır.

Anlaşmalı Boşanma Davasında Duruşmaya Gitmek Şart mı?

Evet, tarafların duruşmaya bizzat gitmesi şarttır. Eşlerin duruşmaya gelmemesi halinde davanın seyri, izlenecek yollarla çekişmeli olarak değişir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ertelenir mi?

Evet, bazı hususlar neticesinde davanın ertelenmesi mümkündür. 

Eşlerin biri duruşmaya katılmaz ancak şartları kabul ettiğini beyan ederse mahkeme yeni bir tarihe ertelenir. Tarafların davanın ertelenmesi yönünde bir isteği olması ve bunu beyan etmeleri halinde de mahkeme onayıyla davanın ertelenmesi mümkündür.

Anlaşmalı Boşanma Sonrası Nafaka Açılabilir mi?

Evet, eşlerin iştirak nafakası için ayrı bir dava açma hakkı mevcuttur. Boşanma davası karara çıkmış ve kesinleşmişse yoksulluk nafakası için ayrı bir dava açılamaz.

Yazar

Av. Armağan Dinlenç

Trabzon Sürmene nüfusuna kayıtlı, 1972 İstanbul doğumlu olup 1997’den bu yana serbest avukatlık yapmaktadır.