Trafik Kazası Avukatı

Avukat, Trafik Kazası

İşinde uzman bir trafik kazası avukatı size ne fayda sağlar bu konulara değineceğiz. Trafik kazasında mağdur olduysanız tazminat hakkınız vardır. Uzman bir trafik kazası avukatı yardımı ile de tazminatınızı almanız mümkündür.

Trafik Kazası Mağduru Rehberi

Trafik kazası tazminatının alınabilmesi için yaralanmalarda yaralanmanın miktarı, maluliyet puanı belirlenmesi gerekmektedir. Her kazada kusur belirlemesi de önemlidir. Dolayısıyla trafik kazasında uzman bir avukat, sizin maluliyet oranınızın kısa zamanda alınmasında etkili olabilecektir. Maluliyet raporunuzun yüksek puanlı olmasında; doğru mevzuata göre alınmasında etkili olabilmektedir. Trafik Kazası Mağduru Rehberi yazımızda bu hususlara soru cevap şeklinde detaylı olarak değindik.

Trafik kazası tazminatının miktarında ve alınma süresinde maluliyet puanı önemli bir etkendir. Fakat bu rapor alma işleminin hangi yönteme göre yapılması gerektiğinin bilinebilmesi maalesef bazen trafik kazası avukatı için bile kolay olamamaktadır.

Doğru hesaplama yöntemlerinin kullanılması, trafik kazası tazminatınızın alınabilmesi için çok önemlidir. Dolayısıyla trafik kazası avukatının, bu hesaplamaları da tüm incelikleri ile biliyor olması gerekmektedir. Aksi halde alacağınız tazminat azalabilecektir. Bununla beraber bu hesaplamaların hangi yönteme göre yapılması gerektiğini bilebilmek zordur.

Trafik kazası tazminatınızın alınmasında destek alacağınız avukat, kazada kimin kusurlu olduğunu da iyi değerlendirebilmelidir. Kaza zabıtlarında verilen kusur oranları ya da nitelendirmeleri bazen yanlış olabilmektedir. Hatta mahkemeler, bilirkişiler ve hatta Adli Tıp Kurumu bile kusur raporlarında hata yapabilmektedirler. Dolayısıyla avukatınızın bunun farkında olması gerekir.

Trafik Kazası Avukatı İzleyebileceği En İyi Yol

Trafik kazası maluliyet ya da ölüm tazminatınızın alınması için mevcut yollar nelerdir. Bunlardan hangisi sizin olayınız için en uygunudur. Hangisi süreyi uzatır ya da tazminatı arttırır. O halde trafik kazası avukatı bu yolları bilmelidir. Bu yollardan en kısası Sigorta tahkim Komisyonu’dur. Ancak bu komisyonda görülen davalarda, haksız ve mantıksız bir şekilde avukatın karşı taraftan alacağı ücretlerin, normal ücretlerin 1 / 5’i olması tehlikesi vardır. Avantajı olduğu gibi bazı konularda dezavantajı da vardır. Örneğin resmi kurumlardan belge getirtemez ve soru sorup cevap alamaz. Yine diğer bir dezavantajı da şahit dinlemez. Gerçi yasada şahit dinleme vardır. Ancak uygulamada bu çok zordur. Şahidin zorla getirtilmesi mümkün olmadığı gibi süre de yetersizdir.

Avukatlar da bazen bu nedenle Sigorta Tahkim Komisyonu yerine mahkemeye gidebilmektedir. Bu nedenle dava süreci çoğu durumda en az 4-5 sene uzamaktadır. Bununla beraber tahkim hakemlerinin taraflı olduğu; sigorta şirketlerini tuttuğu ya da bilgisiz olduğu iddiası ile sürülebilmektedir.

Mahkeme Mi? Tahkim Mi?

Kanaatimizce öncelikli olan müvekkilin tazminatını en kısa zamanda ve en yüksek miktarda almasıdır. Bu ikisi arasında bir tercih yapmak gerektiğinde de makul bir denge, optimum fayda gözetilmelidir. Bazen 10 lira yerine 12 lira almak için mahkemede zaman kaybetmek yanlıştır. Bazen de çabuk olsun diye tahkimde dava açıp tazminatı riske sokmak durumu söz konusudur.

Avukat, kısa olan tahkim yolunu değil de mahkeme yolunu seçecekse bunu müvekkili ile görüşmelidir.

Tahkim İyi Mi? Kötü Mü?

Bizce Sigorta Tahkim Komisyonu’ndan tuhaf, yanlış kararlar çıkabildiği doğrudur. Ancak mahkemelerde de durum böyledir. Yargıtay’ın bozma kararları bunun en net delilidir. Tahkimdeki hakemler, işlerinin uzmanı olanlardan seçilmekte ve hiç olmazsa sadece bu tür davalara bakmaktadır. Oysa mahkemedeki hakim çok fazla çeşit davaya bakmakta ve uzmanlaşamamaktadır. Tıpkı çok çeşit dava alan avukatlar gibi. Dolayısıyla iki taraftan da yanlış karar çıkma olasılığı vardır ve bu olasılık mahkemelerde daha fazladır. Hiç olmazsa tahkimde dava 6 – 8 ay arasında bitebilmektedir. Karara itiraz olacaksa (40 bin TL altına itiraz yapılamamakta) istinaf yolu kapalıdır. İstinaf yerine doğrudan Yargıtay yolu açıktır. Sadece bu sebeple bile 2 – 3 yıl kazanılmaktadır.

Bir davanın mahkemede 2-5 yıl; tahkimde ise 6 – 8 ay gibi bir sürede bittiği bilinmelidir. Zaman avantajının büyük ara fark ile Sigorta Tahkim Komisyonu’nda olduğu açıktır. Buradan da anlaşılacağı gibi bir avukatla örneğin %10 ücretle anlaştığınızda %20 teklif eden bir avukatı reddettiğinizde % 20 alan tahkime gidiyor % 10 alan avukat mahkemeye gidiyor ise kar yaptığınızı zannederken çok daha fazla zarar etmiş oluyorsunuz.

Avukatlıkta Uzmanlaşma Var Mıdır?

Belirtmek isteriz ki ülkemizde avukatlık da resmi bir uzmanlaşma yoktur. Dolayısıyla trafik kazası avukatı diye bir branşlaşma yoktur. Hele de böyle özel konularda uzmanlaşmış avukat oranı çok küçüktür. Resmiyette şu uzmanı bu uzmanı avukat demek yasal olarak mümkün değildir; çünkü böyle bir derecelendirme, ölçme, unvan verme sistemi bulunmamaktadır. Uzman avukattan anlamanız gereken, sadece o davalara bakan, çok sayıda aynı tür davaya bakmış olan ve uzun zaman o davalarla ilgili eğitimler almış, kendisini yetiştirmiş avukattır. Yoksa tıpta veya mühendislikte olduğu gibi göz doktoru, yüksek mühendis şeklinde bir unvan yoktur.

Trafik Kazası Tazminatınızı Alabilmeniz İçin Avukat Zorunlu Mu?

Trafik kazası tazminatınızı alabilmeniz için avukat tutma zorunluluğunuz yoktur. Fakat hak ettiği tazminatı mümkün olan en kısa sürede alabilmesi neredeyse imkânsız gibi görünmektedir. Tazminatını en yüksek miktarda alması da zordur. Dolayısıyla ben araba da tamir ederim, diş de çekerim, hastalığıma ilaç da bulurum, tazminatımı da alırım, davamı da kendim açarım diyorsanız kanaatimizce, daha başından kaybettiniz demektir.

2019 Yılı Bazı İllerin Kaza İstatistikleri

  • İstanbul’ da ölümlü trafik kazası 4741. Maddi hasarlı kaza 11.254 37
  • Düzce’ de ölümlü trafik kazası 271. Maddi hasarlı kaza 373
  • Kütahya’ da ölümlü trafik kazası 307. Maddi hasarlı kaza 425
  • Artvin’ de ölümlü kaza 103. Maddi hasarlı kaza 145
  • Aydın’ da ölümlü trafik kazası 951. Maddi hasarlı kaza 859
  • Bolu’ da ölümlü trafik kazası 202. Maddi hasarlı kaza 356
  • Sakarya’ da ölümlü trafik kazası725. Maddi hasarlı kaza 785
  • Bursa’ da ölümlü trafik kazası 1.815. Maddi hasarlı kaza 4.037
  • Çorum’ da ölümlü trafik kazası 404. Maddi hasarlı kaza 506
  • Denizli’ de ölümlü trafik kazası 871. Maddi hasarlı kaza 949
  • Trabzon’ da ölümlü trafik kazası 497. Maddi hasarlı kaza 764
  • Elazığ’ da ölümlü trafik kazası 304. Maddi hasarlı kaza 416

2020 Yılı Trafik Kazaları İstatistikleri İçin Tıklayabilirsiniz

ÇOK ÖNEMLİ BİR UYARI

Trafik kazasında savcılıktan uzlaştırmacı diye biri arar. Uzlaşma yapmayı kabul ederseniz trafik sigortasından alabileceğiniz yüksek tazminatları da başkalarından alacağınız hakları da kaybedersiniz.

Detay için burayı tıklayarak ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

“Trafik Kazası Avukatı” üzerine bir yorum

Yorum yapın