Kesinleşmiş Boşanma Kararının İptali

Boşanma ve Mal Rejimi

Kesinleşmiş bir boşanma kararının iptali, olağanüstü bir kanun yolu olan “yargılamanın iadesi” ile mümkündür. Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 375’ te düzenlenmiştir.

Boşanma iptali için yargılamanın iadesi talebi, iade talebine konu olan ceza  mahkûmiyetine ilişkin hükmün kesinleştiği veya ceza kovuşturmasına başlanamadığı yahut soruşturmanın sonuçsuz kaldığı tarihten itibaren 3 ay ve en fazla 10 yıl içinde yapılmalıdır. Ancak, yargılamanın iadesi talepleri istisnai durumlar için öngörülmüş olup, her durumda kabul edilmez. Bu nedenle, kesinleşmiş bir boşanma protokolünün iptali için yargılamanın iadesi yoluna başvurmayı düşünen kişilerin, hukuki destek alarak durumlarını değerlendirmeleri önemlidir.

Kesinleşmiş boşanma kararının iptali veya kesinleşmiş boşanma protokolünün iptali davası gibi konuda hukuki destek almak veya sorunuz için bizimle iletişim geçebilirsiniz.

Boşanma Kararı Ne Zaman Kesinleşir?

Bu süre genellikle 2 haftadır. Hakim boşanma kararı verdikten sonra, kararın kesinleşmiş boşanma statüsüne ulaşabilmesi için istinaf süresinin dolması veya tarafların itiraz etmemesi gerekmektedir. İtiraz edilmediği takdirde karar, yasal olarak kesinleşir.

Eğer taraflar itiraz ederse, dosya üst mahkemeye taşınır ve süreç uzayabilir. Anlaşmalı boşanmalarda ise genellikle tarafların itiraz etmemesi nedeniyle karar daha hızlı kesinleşir.

Boşanma Kesinleştikten Sonra İtiraz Edilir Mi?

Hukuki açıdan, kesinleşmiş bir boşanma kararına karşı olağanüstü kanun yolları kullanılarak itirazda bulunmak mümkündür. Bu süreçte, kararın usul ve esaslara aykırı olduğu iddia edilerek yeniden yargılama talebi yapılabilir. Kesinleşmiş boşanma kararının resmi olarak belgelenebilmesi için ise mahkemeden boşanma kesinleşme şerhi alınması gereklidir.

Kesinleşen boşanma kararlarına yönelik itirazlar genellikle iki şekilde yapılır: Yargılamanın Yenilenmesi ve Kararın Düzeltilmesi Talebi. Yargılamanın yenilenmesi, kanunda ayrılan belli sebeplerin varlığı halinde mümkündür. Örneğin:

e) İfadesi karara esas alınan tanığın, karardan sonra yalan tanıklık yaptığının sabit olması.

f) Bilirkişi veya tercümanın, hükme esas alınan husus hakkında kasten gerçeğe aykırı beyanda bulunduğunun sabit olması.

g) Lehine karar verilen tarafın, karara esas alınan yemini yalan yere ettiğinin, ikrar veya yazılı delille sabit olması. e bendinde  

Birinci fıkranın (e), (f) ve (g) bentlerindeki hâllerde yargılamanın iadesinin istenebilmesi, bu sebeplerin kesinleşmiş bir ceza mahkûmiyet kararı ile belirlenmiş olması şartına bağlıdır. Delil yokluğundan başka bir sebeple ceza kovuşturmasına başlanamamış veya mahkûmiyet kararı verilememiş ise ceza mahkemesi kararı aranmaz. Bu takdirde dayanılan yargılamanın iadesi sebebinin, yargılamanın iadesi davasında öncelikle ispat edilmesi gerekir.

Boşanma Kesinleşme Kararı Nereden Alınır?

Boşanma kesinleşme kararı, boşanma kararının verildiği mahkemeden temin edilebilir. Kesinleşmiş boşanma kararına dair UYAP kesinleşme şerhi, ilgili mahkeme tarafından hazırlanarak taraflara sunulmaktadır.

Ayrıca, kesinleşmiş boşanma kararını e-Devlet sistemi üzerinden UYAP sorgulama ekranını kullanarak da görüntüleyebilirsiniz.

Yazar

Trabzon Sürmene nüfusuna kayıtlı, 1972 İstanbul doğumlu olup 1997’den bu yana serbest avukatlık yapmaktadır.