Araç Değer Kaybını Sigorta Karşılar Mı?

Araç Değer Kaybı

Evet, zorunlu trafik sigortası kusursuz ya da az kusurlu olan tarafın zararını karşılar.

Eğer bir kazada karşı taraf kusurluysa, kusurlu sürücünün trafik sigortası, aracınızda oluşan değer kaybını ödemekle yükümlüdür. Aracınızda oluşan bu kaybın karşılanabilmesi için aracın 164.000 kilometreyi geçmemiş olması diye bir şart genelde söylenenin aksine bulunmamaktadır.

Ancak, bu sigorta yalnızca üçüncü şahıslara yönelik hasarları kapsar ve aracın kendi hasarlarını karşılamaz. Yani bir başka araç sizin aracınıza zarar vermişse değer kaybını bu aracın sigortası öder. Kendi aracınıza kendinizin verdiği hasar nedeni ile değer kaybı sigorta tarafından karşılanmaz.

Kasko araç değer kaybını karşılar mı?

Evet, kasko policesinde değer kaybı teminatı olduğu takdirde kasko araç değer kaybını karşılar.

Kasko sigortası isteğe bağlıdır ve aracın kaza, hırsızlık, yangın gibi çeşitli risklere karşı korunmasını sağlar; ancak karşı tarafın zararlarını kapsamaz.

Kasko sigortası, zorunlu trafik sigortasının yetersiz kaldığı durumlarda (örneğin, trafik sigortası limitinin aşıldığı hallerde) İhtiyari Mali Mesuliyet (İMM) teminatı ile ek güvenceyi de isteğe göre teminat verilmiş ise sağlar. Bu nedenle, her iki sigortayı birlikte yaptırmak araç sahiplerine daha geniş kapsamlı bir koruma sağlar.

Yani kasko sigortası kapsamına ihtiyari mali mesuliyet teminatı da eklenmesinde fayda bulunmaktadır. Bu durumda kasko ile kendi aracınızın hasarı, karşı tarafın zorunlu trafik sigortasının teminatina ek bir teminat olacak; ihtiyari mali mesuliyet teminatı ise sizin karşı tarafa verdiğiniz ancak zorunlu trafik sigortasınizin karsilayamadigi limitteki zararların tazminini sağlayacaktır.

Araç değer kaybının ne kadarını sigortası öder?

Trafik sigortası (zorunlu mali mesuliyet sigortası) , kazaya sebebiyet veren kusurlu tarafın, karşı tarafın araçtaki değer kaybını belirli limitler dâhilinde karşılar. 2024 yılı itibarıyla bu limitler, araç başına 200.000 TL ve kaza başına 400.000 TL ile sınırlandırılmıştır.

Ancak, hasar bu limitleri aşarsa, trafik sigortası kapsamında kalan miktarı ödemez; bu durumda, araç sahibi eksik kalan miktarı zarar veren, kendisi karşılamak zorunda kalabilir.

Örneğin çarpıp zarar verdiğiniz karşı aracın zararı 180 bin ise teminat miktarı olan 200 binin 180 bini ödendiğinde geriye kalan teminat 20 bin olur. Değer kaybı 50 bin olursa zorunlu mali mesuliyet sigortası, sadece 20 bin ödeme yapar. Kalan kısmı ancak sigortalı şahıstan alabilirsiniz.

Araç değer kaybı hesaplama motorunun da olduğu kapsamlı rehberimize de bir göz atın: https://armagand.av.tr/arac-deger-kaybi/

Değer kaybını sigorta şirketi reddediyor ne yapmalıyım?

Eğer zarara sebep olan aracın sigorta şirketiniz şirketi araç değer kaybını ödemeyi reddettiyse, birkaç yasal adım atarak haklarınızı koruyabilirsiniz. Öncelikle, sigorta şirketinin ret sebebini öğrenmek önemlidir. Eksik ya da hatalı belgeler başvurunun reddedilmesine yol açabilir, bu nedenle sunduğunuz belgelerin tam ve doğru olduğundan emin olun. Gerekli belgeler arasında kaza tespit tutanağı, ekspertiz raporu ve onarım faturaları yer alır. Belgelerinizi tamamladıktan sonra, sigorta şirketine yeniden başvuru yapabilirsiniz.

Eğer sigorta şirketi başvurunuzu kabul etmezse veya ödemeyi hala reddederse, Sigorta Tahkim Komisyonu’na ya da mahkemeye başvurabilirsiniz. Bu komisyon, başvuruları yaklaşık dört ay içinde değerlendirir ve bir karar verir. Başvurunuz 15.000 TL’den fazla bir değer kaybını kapsıyorsa, komisyon kararına itiraz etme hakkınız da bulunmaktadır.

Kapsamlı yönetilmesi gereken bu sürecinizi deneyimli ekibi ile Avukat Armağan Dinlenç ile yönetmek için bizlere 0532 627 40 19 nolu numaradan hızlıca ulaşabilirsiniz.

Ne zaman sigorta tarafından araç değer kaybı ödenir?

Başvurunuz eksiksizse ve onaylanmışsa, sigorta şirketi ödeme işlemini 15 iş günü içinde tamamlar. Ancak belirtmek isteriz ki burada yazdıklarımız genelde olması gerekenler yani kitapta yazanlardır. Gerçekte ise bu süreç zor, çok uzun sürebilen mesela 15 günde ya da 4 ayda bitmesi pek mümkün olmayan, uzmanlık – tecrübe gerektiren bir süreçtir. Sigorta şirketleri de genelde değer kaybı ödemesi yapmaz ya da hakkınız olanın çok azını öder.

Sigorta şirketi talebi reddeder veya ödeme yapmazsa, Sigorta Tahkim Komisyonu’na ya da mahkemeye başvurarak hak talep edebilirsiniz; bu süreçte kararlar tahkimde ortalama 8-10 ay içinde sonuçlanmaktadır. Talebiniz 238.731-TL üzerindeyse Yargıtay yolu da açık olduğundan yaklaşık 2 yıl da Yargıtay’ ın kararı onaylanmasını beklemeniz gerekir. Onaylamazsa bir kaç yıl daha uğraşmanız gerekecektir.

Daha önce hasar görmüş aracın değer kaybı olur mu?

Evet, araç daha önce de bir kazaya karışmışsa o kazada hasar görmemiş olan parçalar üzerinden değer kaybı hesaplanır.

Yazar

Trabzon Sürmene nüfusuna kayıtlı, 1972 İstanbul doğumlu olup 1997’den bu yana serbest avukatlık yapmaktadır.