Trafik Kazası Mağduru Rehberi
Trafik kazası rehberi de diyebileceğimiz bu yazımız, kazadan itibaren izlemeniz gereken yolları size anlatacak.
Öncelikle çok önemli bir yazımızın linkini verelim. Uzlaşma tehlikesi, tüm haklarınızı kaybedebilirsiniz. Mutlaka okuyunuz. Trafik Kazasında Uzlaşma Tehlikesi
İstanbul mahkemelerinde ve sigorta tahkim komisyonu’nda Türkiye’nin herhangi bir yerinde meydana gelen trafik kazası davalarına bakılabilir
Trafik kazası mağduru rehberi yazımızda öncelikle şunu belirtelim. Türkiye`nin neresinde kaza geçirdiyseniz geçirin, sigorta firmaları İstanbul`da olduğu için ve Tahkim de İstanbul`da olduğu için ilgili müracaatları ve davaları İstanbul`da açmanız mümkün ve faydalıdır. Kazanın üzerinden çok yıl geçti ya da ben bir miktar para almıştım ibraname vermiştim ya da ben arkadaşımın aracındaydım ona zarar vermek istemem diyerek ümitsiz olmayın ve konuyu uzman herhangi bir avukata danışın. Bu engellerin aşılması mümkün olabilir.
Trafik kazası mağduru tekrar mağdur edilebiliyor
Trafik kazasında mağdurlarının, çoğu zaman farkında olmadıkları bazı tazminat hakları bulunmaktadır. Bu tazminat hakları, her araç sahibinin mecburi trafik sigortası yaptırarak ödedikleri primlerden oluşan bir havuzdan, trafik kazası tazminatı şeklinde karşılanmaktadır. Ancak tazminat alınması için talep etmek ve bazı prosedürleri yerine getirmek gerekmektedir. İşte bu talep ve tazminatı alma sürecinde vatandaş, kazada yeteri kadar mağdur olmamış gibi bir de prosedürler ve sigorta şirketleri, hatta bazen işinde kendilerine danışman, müşavir vs. diyen yetkisiz kişilerce ve bazen de yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmayan avukatlar tarafından mağdur edilmektedir. Vatandaşın, milyonlarca lira sermayeleri ve çalışan profesyonelleri olan sigorta şirketleri karşısında şansı çok olmamaktadır. Mahkemeler, bunun gerçek olduğunu gösteren kararlarla doludur.
Trafik kazasında yaralanan veya yakını vefat eden bir mağdurun aklına hukuki hakları – trafik sigortası ve tazminat hakları bakımından gelebilecek bütün soruları, endişeleri, 1997’den bu yana trafik kazası tazminat davalarında edindiğimiz bilgi ve tecrübe ile bu yazımızda cevaplamaya çalıştık. Bazı soruların cevapları uzun ve diğerlerinden konu olarak farklı olduğu için ayrıca başka yazılarımızda da ele alınmış ve o yazılara da link verilmiştir. Burada yer alan soruların çoğu, iş kazası mağdurları ve gemi adamlarının kazaları için de geçerlidir.
SORU 1 – Kaza tazminatı nedir? Trafik Sigorta Tazminatı Nedir?
CEVAP 1 – Trafik kazasında yaralananlar ve yakınları ölenler için vatandaşlar tarafından ödenen primlerden oluşan tabir caizse bir tazminat havuzundan tazminatınızı almanız mümkündür. Aksi halde bu tazminat sigorta şirketlerine kalmaktadır.
Eğer daha önce siz ya da bir yakınınız trafik kazası geçirdiyseniz tazminat hakkınız olabilir trafik kazası tazminatı alabilirsiniz. Hatta sigortadan daha önce tazminat aldıysanız bile eksik kalan tazminat hakkınız olma ihtimali yüksektir.
Trafik kazasında yakınını (birlikte yaşadığı, destek gördüğü bir kişiyi) kaybeden, annesi, babası, kardeşi, eşi, imam nikahlı eşi, kısaca yakını kazada ölmeseydi kendisine bir müddet destek olacaktı mantığı ile ödenen bir tazminattır. Ölüm halinde bu tazminat sigorta şirketinden alınabileceği gibi istenirse şoförden ve araç sahibinden de alınabilir. Burada bahsi geçen tazminat maddi tazminat olup manevi tazminat ise zorunlu trafik sigortasından değil sadece araç sahibi ile şoförden alınabilir. KASKO dediğimiz sigortada ise bazen manevi tazminat teminatı bulunabilir. Eğer kazaya sebep olan aracın bu şekilde bir sigortası da varsa o zaman manevi tazminat da sigortadan alınabilir.
SORU 2 – Trafik kazasında (iş kazasında, gemi adamı kazasında) yaralandım, maluliyetim oldu. Kazadan dolayı haklarım var mı?
CEVAP 2 – Trafik kazasında (iş kazasında, gemi adamı kazasında) yaralandıysanız ve bu yaralanmanız, kanunlar dahilinde bir maluliyet doğurmuşsa, kazadaki kusursuzluğunuz nispetinde bir kaza tazminatı hakkınız vardır. Bu tazminat miktarı neye göre belirlenir ve koşulları nelerdir sorunuzun cevabı için Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Nasıl Yapılmakta yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Maddi tazminat dışında manevi tazminat hakkınız da vardır ancak bu talebinizi sigorta şirketinden değil şoför ve araç sahibinden talep edebilirsiniz. Araç sahibinin manevi tazminata ilişkin bir poliçesi de varsa (KASKO poliçelerinde olabilmektedir) o zaman sigortadan da talep edebilirsiniz.
SORU 3 – Trafik kazasında (iş kazasında, gemi adamı kazasında) yakınımı kaybettim, vefat etti. Kazadan dolayı haklarım var mı?
CEVAP 3 – Trafik kazasında ya da iş kazasında bir yakınınızı kaybettiyseniz, yakınınız vefat ettiyse bu yakınınız hayatayken kendisinden maddi bir destek görüyorduysanız ya da ileride bir destek görecektiyseniz, vefat eden yakınınızın kusursuzluğu nispetinde bir kaza tazminatı, vefat tazminatı hakkınız vardır. Bu tazminat miktarı neye göre belirlenir ve koşulları nelerdir sorunuzun cevabı için Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Nasıl Yapılmakta yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Maddi tazminat dışında manevi tazminat hakkınız da vardır ancak bu talebinizi sigorta şirketinden değil şoför ve araç sahibinden talep edebilirsiniz. Araç sahibinin manevi tazminata ilişkin bir poliçesi de varsa (KASKO poliçelerinde olabilmektedir) o zaman sigortadan da talep edebilirsiniz.
SORU 4 – Trafik kazasında (iş kazasında, gemi adamı kazasında) yaralandım, maluliyetim oldu ya da bir yakınımı kaza nedeni ile kaybettim. Bu konuda yasal haklarımı kendim mi takip etmeliyim yoksa profesyonel bir desteğe ihtiyacım olur mu?
CEVAP 4 – Ülkemizde kişilerin haklarını kendilerinin aramasına yasal bir engel bulunmamaktadır. Her kes kendi haklarını ilgili mercilerde savunabilir ve talep edebilir. Ancak tavsiye edilen bu değildir. Haklarınızı en kısa zamanda ve en az masrafla ve en yüksek meblağ ile alabilmeniz için bir profesyonel yardım almanızın doğru bir ilk adım olacağını herhalde her kes kabul eder.
Bu hususta her zaman verdiğim bir örneği vereyim. Dişiniz ağrıdığında ve acıya dayanamadığınızda bir diş hekimine gitmeniz kanunen şart değildir. Kendiniz de bir çare bulmakta serbestsinizdir. Eğer ağrıyan dişinize bir ip bağlayıp bu ipin bir ucunu da kapıya bağlarsanız ve aniden o kapıyı bir tekme ile kapatırsanız dişinizi çekmiş olursunuz. Peki bu ağrıyan dişin ağrısının geçmesi için çekilmesi mi gerekirdi yoksa başka bir tedavi mi gerekirdi. Çekilmesi gerekirdiyse bu yöntemle çektiğiniz için ağzınızda ve dişlerinizde başkaca bir probleme sebep olmuş olabilir misiniz? Sağlığınıza yapmış olduğunuz bu müdahaleyi bir profesyonel yapmış olsaydı içiniz daha rahat olmaz mıydı ve yapılanın doğru olduğundan daha emin olmaz mıydınız?
SORU 5 – Trafik kazası mağduru olmam nedeni ile yasal haklarım için nereden ve nasıl profesyonel bir yardım alabilirim?
CEVAP 5 – Hak arayanın, bu hakkını şahsen, bizzat kendisinin aramasında yasal bir engel yoktur. Ancak doğru olan bir profesyonel yardım almaktır. Bu yardımı alabileceğiniz meslek ise kanunlar gereği sadece “avukatlık“ mesleğidir. Yani eğer hakkınızı kendiniz değil de bir başkası arayacaksa bu kişinin “avukat“ olması yasal bir zorunluluktur. Tazminat haklarınızı, gerekli mercilerde talep etmek, takip etmek için bir avukattan hizmet almanız gerekir. Aslında kaza mağdurunun atacağı en önemli adım, trafik kazası tazminatını ya da iş kazası tazminatını alabilmesi için bu işte tecrübeli ve bilgili olduğuna inandığı bir avukatla çalışmak olacaktır. Bu sayede en kısa zamanda en az masrafla en yüksek tazminatı alabilmeniz mümkün olabilecektir.
Sizinle aynı durumda olan örneğin trafik kazasında 30 yaşındaki kocasını kaybetmiş olan 25 yaşındaki bir kadının alacağı tazminat, trafik kazası tazminat davalarında tecrübeli bir avukat tarafından 200 bin lira olarak alınabilir ama sizin tazminatınız 100 bin lira olarak alınabilir ve bunun aslında az olduğunun farkında bile olmayabilirsiniz.
Trafik kazası tazminatını alabilmek için avukat araştırırken ve bir avukatla çalışmaya karar verme öncesinde aşağıdaki yazılarımızı okuyabilirsiniz.
SORU 6 – Trafik kazası nedeni ile tazminat haklarımı almak için kaza anından itibaren, kendilerine avukat diyen ya da hasar danışmanı diyen birçok kişiden telefon geldi. Beni arayanlar kimlerdir?
CEVAP 6 – Kaza sonrası kaza mağdurlarının defalarca aranması hatta reddedildiğinde bile başka numaralardan sanki başkasıymış gibi aranması maalesef ülkemizde kaza mağdurlarını rahatsız eden ve çoğu zaman da bir kez daha mağdur olmalarına sebep olunduğu bir gerçektir. Kısaca diyebiliriz ki sizi arayanların, sizi aramaları hatta telefon numaranızı birilerinden almaları bile kanunen yasak olmakla birlikte bu konuda yeterli yasal takibatlar yapılmadığı için ve kaza mağdurları üzerinden büyük haksız kazançlar elde ettikleri için yetkisi, görevi, donanımı, eğitimi ve ehliyeti olmayan kişiler tarafından kaza mağdurları taciz edilmektedir. Sizi arayanlar kendilerine sigorta şirketi, hasar danışmanlık firması, dernek diyebilmektedirler. Bunların hiçbiri doğru ve yasal değildir.
Devlet, bu tür haksız menfaat temin edenlere karşı 2020’de bazı tedbirler almış olmakla birlikte denetim ve takip yapılmadığı zaman vatandaşlar yine bu kişilerin aramalarına maruz kalabileceklerdir.
Alınan bazı tedbirler şöyledir:
28.07.2020’den itibaren sigortacılık yapan kurum veya kuruluşlardan ya da hesaptan talep edilecek tazminat alacağı ancak;
Alacaklının kanuni temsilcisi veya kanuni temsilcinin bizzat vekâlet verdiği avukat vasıtasıyla,
- Alacaklının bizzat vekâlet verdiği eşi, çocukları, annesi, babası, kardeşleri veya avukatı vasıtasıyla takip edilebilir.
- Tazminat alacağı, sadece hak sahibine veya avukatına ödenir ve birinci fıkrada belirtilen kişiler de dâhil olmak üzere hiç kimseye devredilemez.
SORU 7 – Trafik kazası nedeni ile tazminat haklarımı almak için kaza anından itibaren, “sigorta şirketinden” arıyoruz, tazminatınız var şeklinde telefonlar geldi. Beni arayan, gerçekten sigorta şirketi midir?
CEVAP – 7 Sizi arayanlar, “sigorta şirketinden“ arıyoruz derler. Kaza nedeni ile tazminat ödemesi gereken sigorta şirketinin aradığını düşünmenizi sağlarlar. Yani bildiğiniz, her araç sahibinin yaptırmak zorunda olduğu zorunlu trafik sigortasını yapan örneğin Allianz Sigorta, Mapfre Sigorta gibi şirketler tarafından hakkınızı ödemek için arandığınızı düşünmenizi sağlarlar. Bunun doğru olmadığını bilir ve yüzlerine söylerseniz de bu sefer zaten biz sigorta şirketi derken onu kastetmemiştik derler. Biz sigorta tazminatlarını almak için var olan danışmanlık şirketiyiz derler. Oysaki böyle bir şirket türü de yasal olarak yoktur.
Arayanlar, kazaları ve kişisel verilerinizi yasal olmayan şekilde bir yolunu bulup polisten, hastaneden, hasta bakıcıdan vb. yerlerden temin edenlerdir. Kaza tazminat davanız için sizle sözleşme yaparlar ve yüzde isterler. Bir kısım paranızı bazen avukatsız alırlar. Gerçi bu durum artık yasaktır. İşi bir avukata yaptırıp, tazminatın büyük bir kısmını almak isteyenlerdir. Yoksa size tazminat ödemesi gereken aracın sigorta şirketi sizi aramaz. Sizin o şirkete ulaşıp dilekçe vermeniz gerekmektedir.
SORU 8 – Tanımadığım birisi aradı ve avukat olduğunu trafik kazası tazminatı olarak 400.000-TL tazminat alabileceğimi söyledi. Arayanın avukat olduğunu nereden bilebilirim?
CEVAP 8 – Aşağıda verdiğimiz linkten isim soyad yazarak avukatın iletişim bilgilerini öğrenebilir ve o numaradan arayıp az önce arayan kişinin o olup olmadığını kontrol etmeniz mümkün olabilir.
Bunun dışında iş vekaletname vermeye geldiğinde size vekaletname vereceğiniz avukatların isim ve bilgilerini vereceklerdir. O bilgiler içinde geçen isimler size başından beri söylenen isimlerden farklı ise sizinle görüşenler avukat değil demektir. Örneğin sizi biri aradı ve tazminatınız var vekalet verin alalım dedi. Adının da Ahmet Bereket olduğunu söyledi ve sizinle konuştu. Siz daha sonra kabul edip vekalet vermek istediğinizde ise size verdiği isim listesinde Av. Kezban Barış diye bir isim varsa Ahmet Bereket yoksa sizinle ilk temas kuranların avukat değil dosya bulup bir avukata pazarlayan kililer olduğunu anlayabilirsiniz. Size verilen listedeki isimler avukat değilse noterde belli olur ama sormanız gerekir. Notere, bana bu isimlere vekalet vermem gerektiği söylendi ancak eğer bunların içinde avukat olmayan birileri varsa vekalet vermek istemiyorum diyebilirsiniz ve noter de size bunun kontrolünü yapabilir.
Elbette tüm bunlara rağmen sizi arayan kişi avukat olduğunu söyleyerek yalan söylüyor da olabilir. Size bir avukat ismi verir ve bahsettiğimiz linkten baktığınızda öyle bir avukatın olduğunu görürsünüz ama sizi arayan o olmayabilir. Belki olduğunu iddia ettiği avukatın da bundan haberi vardır kendisini arar sorarsanız evet sizi aramıştım da diyebilir ama sesinden o olup olmadığını anlayabilirsiniz.
İşlemlerinizi sadece avukatla yapmak istiyorsanız ki yasal ve lehinize olan budur, bu dediğimiz yollardan sizi arayanların avukat olup olmadığını anlamanız mümkün olabilir sanıyoruz.
SORU 9 – Trafik kazası tazminatımın alınması için avukattan başkasına vekalet vermem doğru olur mu?
CEVAP 9 – Yeni yasa değişikliği ile sigorta şirketlerine müracaat hakkı kişinin kendisi ve anne baba gibi yasal temsilcisi haricinde sadece avukatlara aittir. Bu düzenleme, vatandaşların kendilerini avukat ya da hasar danışmanı ya da sigortacı diye arayıp mağdur etmeleri nedeni ile getirilmiştir. Daha düne kadar avukat olmayanlar kendilerine vekalet verdiriyorlardı.
Yasal durumun dışında zaten bilgi ve ruhsat sahibi olmayan kişilere vekalet verilmesi halinde birçok suiistimal, dolandırıcılık ve hak kaybı ile karşılaşılmaktaydı. Şikayetçi olunmak istenilse bu kişilerin bulunması da mümkün olamayabiliyordu çünkü kötü niyetli olan kişi adresini yanlış verebiliyor ya da sonradan değiştirebiliyordu. Kişiyi bulsanız bile dava etmeni, yıllarca masraf yapmanız ve sonunda kazanırsanız da bu parayı tahsil etmek için bu kişinin arabasını ya da evini bulmanız gerekiyordu ki icra takibi yapıp tahsil edebilseniz. Niyeti baştan kötü olan birinin de üzerinde ev ya da araba ya da bankada para bulunduracağını düşünmek saflık olur sanırız.
Oysa avukata vekalet verdiğinizde karşınızda hem bu işin ruhsatını, yetkisini almış bilgili uzman bir kişi olur hem de bu kişinin yeri yurdu her zaman bulunabilir olur ve hem de bir ihtimal sizi dolandırmış olması karşısında çok ağır cezalar alır ve meslekten olur. Bu şartlar altında bir avukatın sorumluluğu ile avukat olmayanın sorumluluğu ve riskleri dikkate alındığında zaten tercihiniz avukat olmalıdır ki sonunda hesap sorabilmek için bir muhatabınız olsun.
SORU 10 – Trafik kazası tazminatımızı trafik sigortasından istesek öder mi?
CEVAP 10 – Normalde sigorta şirketinin, tazminatınızı ödemesi ve mağduriyetinizi gidermesi beklenir. Ancak gerçekte olan, bu tazminatın genelde (istisnai bazı tecrübelerimiz de olmakla birlikte) uzun sürede ve az bir kısmının verilip karşılığında bir daha dava açmanıza, talepte bulunmanıza engel olacak şekilde tedbirler alındığını, imzalar attırıldığını görmekteyiz. Kaldı ki sigorta şirketine nasıl müracaat edileceği, hangi belgelerin nasıl temin edileceği, müracaat sonrası sistemin nasıl işleyeceği gibi konular çok karmaşık ve hukuken de belirsizdir. Bu belirsizlik en azından yazıyı yazdığımız 2021 Şubat ayı için mevcuttur. Öncesinde de uzun süre belirsiz olmuştur ve sanırız en az birkaç yıl daha belirsiz kalacaktır. Bu belirsizliğin de maalesef yine sigorta şirketlerinin baskıları ve çıkarttırdıkları ve çıkardıkları mevzuat ile sağlandığı ve vatandaşların mağdur edildiği ortadadır.
Özetlemek ve örnek vermek adına şunu söyleyebiliriz: bugün trafik kazasında yaralanan bir kişinin maluliyetinin ne olduğunun hangi yollarla ve hangi puan tablolarına göre, hangi yönetmelikler gereği ve hangi birimlerde tespit edileceği belirsizdir. Yine tazminatınızın hangi kriterlere göre hesaplanması gerektiği hususu da sigorta şirketlerinin, “sigorta lobisinin“ yasalaşmasına sebep oldukları yasalar gereği ve kendilerinin çıkarttırdıkları genel şartlar gereği belirsizdir. Bu durum, kaza mağdurlarının kaybı durumdayken birisinin bir mahkemeden örneğin 100 bin, diğerinin 70 bin hata belki sıfır tazminat almalarına ve birinin davasının 2 yıl diğerinin 6 yıl sürmesine neden olabilmektedir.
Karşı tarafın kusuru oranında karşı tarafa ve sigortasına müracaat edebilirsiniz. Sizin aralanmanıza sebep olan, ödeme yapmaktan çekinecektir. Ancak karşı tarafın sigortası epey bir evrak ve formaliteden sonra size bir miktar ödeme yapacaktır. Bu ödemeyi sigortalısının kusuru oranında yapacaktır. Bu gibi durumlarda sigorta şirketleri, ödeme yapmamak ve az ödeme yapmak için elinden geleni yapacaktır. Tecrübelerimiz maalesef bunu göstermektedir.
Sigortadan bir ödeme aldığınızda muhtemelen bu ödeme az olacağından, sigortaya ibra vermiş olsanız bile sigorta firmasına ve sizin yaralanmanıza sebep olana bir tazminat davası açabilirsiniz. Bu tazminat sigorta için maddi tazminattır; karşı yan için ise (sigortalı için) maddi ve manevi tazminattır.
SORU 11 – Kazadan sonra savcılığın görevlendirdiği resmi “Uzlaştırmacı“ olduğunu ve bir şeyleri imzalamamız gerektiğini söyleyen biri aradı. Bu kimdir; ne yapmam gerekir?
CEVAP 11 – Kesinlikle uzlaşma metnini imzalamayın. Hatta uzlaşma görüşmelerine de gitmeyeceğinizi söyleyin. Aksi halde trafik sigortasından alacaklarınızı almanız mümkün olmayacaktır. Eğer niyetiniz size çarpan kişinin ceza mahkemesinde yargılanmaması ise onun yolu şikayetçi olmamaktır; ancak uzlaşmak değildir. Konu ile ilgili TRAFİK KAZASI MAGDURLARI VE UZLAŞMA TEHLİKESİ yazımızı okuyabilirsiniz.
SORU 12 – Adalet Bakanlığı’nın görevlendirdiği “arabulucu“ olduğunu söyleyen biri aradı. Bu kimdir; ne yapmalıyım?
CEVAP 12 – Arabuluculuk, uyuşmazlıkların mahkeme önüne gitmesinin önüne geçilebilmesi ve adliyenin yükünün azaltılması amaçlı bir sistemdir ve bazı davalarda mecburdur. Trafik kazalarında 2021 Şubat itibari ile henüz böyle bir mecburiyet yoktur. Eğer tazminat talebi sigorta şirketinden istenecekse o zaman davadan önce arabuluculuk başvurusu zorunludur. Ama sadece şoför ya da araç sahibi dava edilecekse mecburi değildir. Arabulucuya başvuracak olan kişi kaza mağdurudur. Bunun nasıl yapılması gerektiği konusunda bir avukatınız varsa o sizi yönlendirecektir. Arabuluculuk sonunda anlaşırsanız bu anlaşma bir mahkeme kararı yerine geçer. Bir daha tazminat talep edemezsiniz. Bu nedenle size teklif edilen bir rakam bir tazminat varsa bunun hakkınıza karşılık gelen gerçek bir tazminat olup olmadığını avukatınız bilebilecektir.
SORU 13 – Trafik kazası neticesinde uzlaşmacı aradı ve uzlaştık. Ancak şimdi pişmanım ve tazminat almak istiyorum. Alabilir miyim?
Eski cevabımız aşağıdadır. Ancak, güzel haber bu son derece haksız kanun maddesi Anayasa Mahkemesi’nce iptal edildi. Bu konuya ilgili yazımızda değindik.
CEVAP 13 – Maalesef uzlaşma denilen müessese trafik kazalarında bir tuzak halini almıştır. Uzlaştırma görevlileri de avukatlar da bu konuda maalesef bilgisizdir. Dolayısıyla uzlaştığınız zaman bedelsiz uzlaşmış bile olsanız artık sigorta şirketinden tazminat alamıyorsunuz. Bu durum mantıklı da değil, adil de değil. Bir gün bir içtihat ile ya da yasa iptali ile durumun değişeceğini düşünüyoruz. Bu durum netleşene kadar dava açmamanızı tavsiye ederiz. Tabi ki zaman aşımına dikkat etmelisiniz. Konu ile ilgili TRAFİK KAZASI MAGDURLARI VE UZLAŞMA TEHLİKESİ yazımızı okuyabilirsiniz.
SORU 14- Trafik kazası tazminatımı “arabuluculuk“ süreci sonucunda aldım. İlave tazminat alabilir miyim?
CEVAP 14 – Hayır. Alamazsınız. Arabuluculuk kararı da mahkeme kararı gibidir ve maluliyetinizde gerçek bir ilerleme olmazsa ilave tazminat alamazsınız.
SORU 15 Trafik kazası nedeni ile trafik sigortasını yapan şirketten bir miktar ödeme aldım. Başka ödeme alabilir miyim?
İbrasız olarak, feragatsiz olarak tazminat aldım. İlave tazminat alabilir miyim?
CEVAP 15 – Evet eğer aldığınız tazminat az ise ilave talepte bulunmanıza engel bir durum yoktur.
Trafik kazası nedeni ile siz ya da vekalet verdiğiniz kişi sigortadan bir miktar ödeme aldı ise bu ödeme muhtemelen yetersizdir.
SORU 16 – Trafik kazası tazminatımı sigortadan ibra vererek aldım. İlave tazminat alabilir miyim?
CEVAP 16 – Bu ödeme karşılığında siz ya da vekiliniz, sigorta şirketine, kalan haklarından feragat ettiğini veya şirketi tamamen ibra ettiğini beyan etmiş ve imzalamış ise arada önemli bir fark var ise bu parayı alma tarihinizden itibaren 2 yıl içinde ilave bir talep için haklarınız vardır. 2 yıl geçmişse de alabileceğinize dair yeni bir düzenleme olduğunu şahsen düşünmekteyiz; ancak bu durum 20.03.2020’den sonra olan kazalarda söz konusu olabilecektir.
Daha detaylı bilgi için Trafik Kazası Nedeniyle İbranamenin Geçerliliği Sorunu yazımızı okuyunuz.
SORU 17 – Trafik kazası tazminatımı bir tazminat davası sonunda bu karar ile aldım. İlave tazminat alabilir miyim?
CEVAP 17 – Hayır. Eğer maluliyet durumunuzda bir değişiklik olmadıysa alamazsınız. Mahkeme kararı olan bir konuda artık tekrar dava açılamaz. Maluliyetinizdeki değişiklik, ilerleme demek o arızaların büyümesi ya da yenilerinin eklenmesi demektir. Yoksa eskiden aldığınız 10 puanlık rapora şimdi bir başka merci tarafından 15 puan verilmiş olması olmaz. Farklı bir yönetmelik uygulandığı için fazla puan alınmış olması olmaz.
SORU 18 – Trafik kazası nedeni ile savcılıktaki şikayetimden vazgeçtim / şikayetçi olmadım. Trafik kazası tazminatımı almama engel midir?
CEVAP 18 – Hayır engel değildir. Şikayetçi olmasanız da başta şikayetçi olup sonra vazgeçseniz de tazminatınızı talep etmenize engel değildir. Ancak şikâyetten vazgeçme beyanınızda ben bütün haklarımdan alacaklarımdan feragat ediyorum, istemiyorum gibi bir ifade kullandıysanız durum tehlikeli olabilir. Mutlaka uzman bir avukata danışın.
SORU 19 – Ben trafik kazası mağduruyum. Ancak kazaya sebep olan kişinin yargılanmasını, ceza almasını istemiyorum (arkadaşınız olabilir, akrabanız olabilir). Şikayetçi olmasam olur mu?
CEVAP 19 – Şikayetçi olmanızda fayda var. Şikayetçi olmazsanız savcılık hiçbir delil toplamadan, bilirkişi incelemesi yaptırmadan dosyayı kapatır. Ancak şikayetçi olursanız savcılık ifadeleri alır; bilirkişiden kusur raporu alır. Dolayısıyla bunlar sizin sigorta şirketine dava açarken çok faydalı olacaktır. Şikâyetçi olun sonrasında savcılık ceza mahkemesinde dava açarsa şikayetinizden vazgeçebilirsiniz. Hatta dosyada işinize yarayan belgelerin toplandığını gördüğünüz zaman savcılık aşamasında da şikâyetten vazgeçebilirsiniz.
SORU 20 – Alkollü olarak trafik kazası yaptıysam tazminat alabilir miyim?
CEVAP 20 – Kaza alkol nedeni ile meydana gelmemişse alabilirsiniz. TRAFİK KAZASI NEYE GÖRE HESAPLANIR VE İNDİRİM YAPILABİLİR Mİ? isimli yazımızı okuyabilirsiniz.
SORU 21 – Trafik kazasında her yaralanma tazminat sebebi midir?
CEVAP 21 – Trafik kazasında sakatlanan, yaralanan, maluliyeti vuku bulan mağdur da bunun için trafik kazası sakatlanma tazminatı alabilir. Sakatlanmaya maluliyet de denir. Maluliyet tazminatı alınabilmesi için maluliyetin belirlenmesi gerekeceği açıktır. Maluliyet 100 üzerinden puanla belirlenir. Örneğin bir yaralının maluliyeti 5 puan olabilir; diğer bir yaralının maluliyeti 40 puan ya da sıfır puan olabilir. Maluliyet puanı olan kaza mağdurunun sürekli iş görmezlik tazminat hakkı, karşı tarafta kusur varsa olabilir. Maluliyetin belirlenmesinde esas alınan yönetmelikler vardır. Örneğin bir gözün tamamen kaybı halinde verilecek puan bu yönetmeliklerde yazar. Ancak birden fazla yönetmelik ve hangi tarihteki kazaya hangi yönetmeliğin uygulanması gerektiği konusunda karışıklık doğmuştur. Aynı şekilde maluliyet raporunun hangi usul ile alınması gerektiği konusunda da karışıklık doğmuştur.
Maluliyet raporu alınması hususunda avukatınızın uzmanlığı ve zekâsı çok önemlidir. Doğru taktikler ile doğru hamleler yapmalısınız. Aksi halde çok uzun zaman rapor almakla vakit kaybedebilirsiniz. Davanız da çok uzun sürebilir. Bu hususlar sizler için detay bilgi olup burada konuyu daha fazla uzatmak istemiyoruz.
SORU 22 – Ölümlü trafik kazası tazminatı ve yaralanma tazminatı nasıl hesaplanır?
CEVAP 22 – Yaralanmanızın durumuna, yaşınıza, gelirinize ve kazadaki kusurunuz ile diğer indirim sebeplerine bakılarak teknik bir hesaplama yapılır. Hesaplamanın yapılması yöntemleri çeşitlidir. Hangi yöntemin uygulanması gerektiği konusunda da son yıllarda ittifak edilmiş değildir. Farklı yöntemler farklı tazminat rakamlarını vereceğinden bu husus çok önemlidir. Avukatınız kaza tazminatı konusunda tecrübe ve yeterli bilgi sahibi ise bu hususları dikkate alacaktır.
TRAFİK KAZASI NEYE GÖRE HESAPLANIR VE İNDİRİM YAPILABİLİR Mİ? isimli yazımızı okuyabilirsiniz.
SORU 23 – Kaza tazminatı hesaplanırken indirim yapılmasını gerektiren durumlar var mıdır?
CEVAP 23 – Trafik kazası tazminatınızdan indirim yapılmasına neden olan bazı hususlar vardır. Kusur en başında gelir. Bunun dışında müterafık kusur ve hatır taşıması gibi indirim sebepleri vardır.
TRAFİK KAZASI NEYE GÖRE HESAPLANIR VE İNDİRİM YAPILABİLİR Mİ? isimli yazımızı okuyabilirsiniz.
SORU 24 – Tek taraflı kaza nedir? Tek taraflı kazada tazminat alınabilir mi?
CEVAP 24 – Tek taraflı kazada araç kullanan ya da araç sahibi olan yaralanan kişi tazminat alamaz. Tek taraflı kazada yaralanan yolcu, araç sahibi değilse tazminat alabilir. Tek taraflı kazayı yapıp da ölenin yakınları eskiden tazminat alabiliyordu. Şu an için durum epey karışık olup kimse alınıp alınamayacağından emin olamamaktadır. Sebebi de birçok yasal değişikliğin yapılmış olmasıdır. Ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin de bir iptal kararı vermiş olmasıdır.
Konu ile ilgili olarak detaylı bilgi için TEK TARAFLI TRAFİK KAZALARINDA TRAFİK SİGORTASINDAN TAZMİNAT ALINABİLİR Mİ yazımızı okuyabilirsiniz.
SORU 25 – Trafik Kazası Tazminatı Almak Ne Kadar Sürer ve Mağdur Olmamak İçin Ne Yapmalıyız
CEVAP 25 – Trafik kazalarında uzmanlaşmış bir avukat tarafından tazminatınızın alınması iki aşamalı ya da tek aşamalı olabilir. İlk aşama yani ilk tazminat, muhtemelen 1 ay içinde alınabilir. Ancak bu tazminat çoğu zaman yetersiz olacaktır. Dava açıldığında ikinci ve son tazminatı almak mümkün olabilecektir. Bu ise genelde 2 – 3 yıl sürebilmektedir. Tecrübeli avukatlar bu süreci 5 – 6 aya kadar indirebilmektedirler. Daha kısa sürede bir tazminat almak da mümkün olabilir; ancak bu sizin tazminatınızı eksik almanıza neden olabilir. Yaralanmalarda bu süre, maluliyetin tespitinden, tespit edilebilir olmasından başlar.
SORU 26 – Trafik kazası tazminatımı almam ne kadar sürer?
CEVAP 26 – Trafik kaza tazminatınızı almanız 10 gün de sürebilir 10 yıl da sürebilir. Trafik kazası tazminatınızı almak için vekalet verdiğiniz avukatınızın nasıl bir yol izlediği ile yakından alakalıdır. Bunun dışında yaralanmanız ile de alakalıdır. Yaralandıysanız maluliyet raporu alınması genelde en az bir yıl sürer. Dolayısıyla 1 yıldan önce tazminat almanız genel olarak zordur. Davanızı Sigorta tahkim Komisyonu’ndan açmışsanız 6 – 8 ay arası sürebilir. Ancak karar temyiz edilirse 3 – 4 yıl da burada geçebilir. Karar Yargıtay tarafından bozulursa yine ilaveten 2 – 3 sene daha sürebilir. Mahkemede açtığınız davanın çok daha uzun sürmesi garantidir.
Mahkemede açtığınız bir davanın sonuçlanması genelde 2 yıldan önce mümkün değildir. Karar verildikten sonra Yargıtay temyiz safhasından önce bir de istinaf itiraz safhası vardır. Bu safha da 3 yıl istinaf, 3 yıl Yargıtay olabilir. Bunun dışında bir de bu itirazlar sonucu kararın bozulduğunu geri döndüğünü düşünelim. Davaya yeniden bakılacaktır ve süre iyice uzayacaktır. Toplam süre, 12 – 15 yılı bile bulabilir. Sadece bu sebepten bile dosyanızı teslim edeceğiniz avukatın çok tecrübeli olması önemlidir.
SORU 27 – Bana çarpan aracın trafik sigortası yok. Trafik kazası tazminatımı nereden alabilirim?
CEVAP 27 – Trafik sigortası yaptırma zorunluluğu olan bir araç için bu sigorta yaptırılmamış ise tazminatı Güvence Hesabı’ndan alabilirsiniz. Detay için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.
TRAFİK KAZASI MAĞDURU VE GÜVENCE HESABI
SİGORTASIZ ARAÇ SİZE ÇARPARSA TAZMİNATINIZ GÜVENCEDE
SORU 28 – Bana çarpan araç kaçtı ve plakasını alamadım. Trafik kazası tazminatımı nereden alabilirim?
CEVAP 28 – Size çarpan aracın sahibini ve sigortasını öğrenebilmeniz için en azından plakasını bilmeniz gerekmektedir. Aksi halde tazminat talebinizi kime yönelteceğinizi bilemezsiniz. Böyle durumlarda tazminat talebinizi Güvence Hesabı’na yöneltmeniz gerekir.
Size çarpan aracın plakasını bilmiyorsanız güvence hesabı ile ilgili aşağıdaki yazılarımızı okuyabilirsiniz.
TRAFİK KAZASI MAĞDURU VE GÜVENCE HESABI
SİGORTASIZ ARAÇ SİZE ÇARPARSA TAZMİNATINIZ GÜVENCEDE
SORU 29 – Bana çarpan araç, çalınmış bir araçmış. Aracın trafik sigortasından trafik kaza tazminatı alabilir miyim?
CEVAP 29 –
- İşletenin (araç sahibinin) çalınmada sorumluluğu varsa (ihmal, anahtarı araç üzerinde bırakma gibi) işleten kusurludur. Trafik sigortası, kaza tazminatını öder ancak işletene rücu eder (kazazedeye yaptığı ödemeyi işletenden ister).
- İşletenin çalınmada sorumluluğu yoksa, bedeni zarar tazminatı (maddi değil – araçtaki hasar değil) Güvence Hesabı’ndan talep edilmelidir.
Güvence hesabı ile ilgili aşağıdaki yazılarınızı okuyabilirsiniz.
TRAFİK KAZASI MAĞDURU VE GÜVENCE HESABI
SİGORTASIZ ARAÇ SİZE ÇARPARSA TAZMİNATINIZ GÜVENCEDE
SORU 30 – Bana çarpan aracın trafik sigortası iflas etmiş. Trafik kaza tazminatımı nereden alabilirim?
CEVAP 30 – Size çarpan aracın sigorta şirketi iflas etmişse trafik kazası tazminatınızı (maddi hasarlar hariç) Güvence Hesabı’ndan talep edebilirsiniz.
Güvence hesabı ile ilgili aşağıdaki yazılarınızı okuyabilirsiniz.
TRAFİK KAZASI MAĞDURU VE GÜVENCE HESABI
SİGORTASIZ ARAÇ SİZE ÇARPARSA TAZMİNATINIZ GÜVENCEDE
SORU 31 – Araç değer kaybı nedir?
CEVAP 31 – Kaza sonrası onarılan aracınızın piyasadaki değerinin kaza ve onarım nedeni ile uğradığı kayba değer kaybı denir. Bu değer kaybının trafik sigortasından talep edilmesi ve ödenmemesi halinde dava edilmesi mümkündür. Değer kaybı, aracınızın kazasız değeri, hasar bedeli ve aracın kilometresine göre hesaplanır.
SORU 32 – Aracınız var ve hasar gördüyse ne yapabilirsiniz?
CEVAP 32 – Aracınızın KASKO’su varsa müracaat edersiniz. Hasarı ekspertiz raporu ile tespit eder ve size ödeme yapar. Karşı tarafın kusur varsa o kusur oranında karşı tarafa ve sigortasına müracaat ederek tahsilât yapar. Sonuçta siz karşı tarafla uğraşmak yerine alacağınıza fazla uğraşmadan ulaşmış olursunuz. Bunun yerine siz de doğrudan karşı tarafı dava edebilirsiniz. Böylece KASKO hasarsızlık indiriminiz bozulmamış olabilir. Kazada kusurunuz yoksa zaten bozulmayacaktır.
SORU 33 – Kaza nedeni ile tazminat davası açmadan önce toplamam gereken belgeler var mıdır?
CEVAP 33 – Bir trafik kazası olduğunda eğer yaralanma ya da ölüm varsa trafik polisi ya da yetkili kolluk tarafından kaza tespit tutanağı tutulur. Kazaya karışanların ifadeleri alınır. Olay yerini gören kameralar araştırılır. Bunu siz de talep edin. Dosya oluşturulur ve bir fezleke ile olay yeri adliyesinde bulunan savcılığa gönderilir. Bunların yapılması, tamamlanması normalde 10 – 30 gün gibi bir zaman alabilmektedir.
Kazanın olduğu yer adliyesine giderek yaralandıysanız siz, yakınınızı kaybettiyseniz yakını, T. C. Kimlik numarası ile bu dosyaya ulaşıp fotokopisini almalıdır. Bu evrak, avukata, inceleyip size bir görüş bildirmesi için gerekli olacaktır. Sonrasında eğer hakkınız olduğuna kanaat getirirse sizin avukatınız olabilecektir.
Yine kaza sonrası, eğer yaralanma varsa, tedavilere ilişkin tüm tıbbi evrak, tedaviyi yapan yerlerden istenilmelidir. Bu evrak sadece epikriz denilen belge olmamalıdır. Röntgen filmi, MR, laboratuvar tetkiki gibi hususlara ilişkin belgeler de gerektiğinde cd ler içerisinde alınmalıdır. Bu evrak, avukatınıza, hakkınız olup olmadığını tespit edebilmesi için gerekli olacaktır.
SORU 34 – Yaralanma ve ölüm olmayan maddi hasarlı trafik kazasında olay anında ne yapılmalı?
CEVAP 34 –Araçtayken ve indiğinizde kaza mahallini tamamen gören resimler çekmeye başlamanızda fayda vardır. Araç içinde çekmeye başlarsanız karşı taraf durumu değiştirmez. Örneğin yanmayan sinyal lambasını ya da karanlıkta yanmayan farlarını yakmadan resmini çekmiş olursunuz.
Öyle resimler çekin ki araçların yol üzerindeki konumları belli olsun. Örneğin bir kavşak mı var ve kavşağa göre pozisyonlar nasıl. Sokak tabelası ya da bir mağaza mı var. Araçlarınızı da kadraja alacak şekilde o mağazanın resmini çekin ki olay yeri netleşsin. Tüm bunları yaptıktan sonra, kaza tutanağını doldurun. Tutanağa beyanlarınızı yazın. Karşılıklı imzalayıp birer nüsha alın.
Aldığınız nüshada mutlaka karşı tarafın orijinal imzası olsun. Bunun yanında adını ve soyadını da eliyle yazsın. Karbon ile kopya olmasın ya da bilgisayarda yazılmasın. Aracın yanında şoförün de resmini çekerseniz iyi olur. Hatta araçtan inmeden çekerseniz daha iyi olur çünkü ileride aracı ben değil falanca kullanıyordu diyebilir. Örneğin ehliyeti yoksa bunu diyebilir. Kaza tutanağına tanıklarınız varsa onların da isim ve imzalarını almanızda fayda olacaktır.
SORU 35 – Trafik kazası mağduru olarak benim ya da avukatımın izlemesi gereken yolar nelerdir?
CEVAP 35 – Trafik kazasında haklarınızın alınabilmesi için öncelikle bazı prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Bunlardan ilki, trafik kazası tazminatını ödemesi gereken sigorta şirketini bulmaktır. Bulduktan sonra da gerekli belgelerle bu sigorta şirketine yazılı olarak müracaat etmektir. Bunun nasıl yapılacağı konusu çok karışıktır. İşin ehli olmayan birisinin yapması çok sakıncalı olan bir işlemdir. Bu prosedürün yerine getirilmesinden sonra alamadığınız haklarınızı alabilmek için farklı bazı yollar mevcuttur. Bunlardan birisi mahkemede dava açmaktır. Bir diğeri İstanbul’da bulunan Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurmaktır. Başvurudan kastımız da aslında bir davadır ama devletin yargı sisteminin bildiğimiz mahkemelerinde değil de sadece sigorta şirketleri ile yaşanan ihtilafların çözülmesi amacı ile kurulmuş olan bir tahkim kurulunda dava açmaktır.
Mahkemede dava açmak mı Sigorta Tahkim Komisyonu’nda dava açmak mı daha iyidir? Bunların maliyetleri ve süreleri nedir? Zararları ve faydaları; birbirlerine olan avantaj ve dezavantajları nelerdir. Aklınıza gelen soruların cevabını linki aşağıda yer alan yazımızda açıklamaya çalıştık.
SORU 36 – İyi bir tazminat avukatını, kaza avukatını nasıl bulabilirim? Ülkemizde avukatlar arasında böyle bir bölüm ayırımı var mıdır?
CEVAP 36- Ülkemizde avukatlık mesleğinde bir branşlaşma ve sertifikasyon yoktur. Ben ceza avukatıyım diyen bir avukatın dediği sadece kendisine bunu yakıştırmasından ibarettir. Bunu söyleyen avukat muhtemelen daha çok ceza davaları alıyordur. Belki ilk defa ceza davası alacaktır ama kendisini bu alanda yetenekli görüyordur. Ceza avukatı mı diye denetleyeceğiniz bir yer yoktur. Aynı şekilde tazminat avukatı da resmi olarak yoktur ya da boşanma avukatı.
Kaza avukatı, boşanma avukatı bulmak istiyorsanız aslında yapabileceğiniz pek bir şey yoktur. İşiniz şansa kalmıştır ki pek şanslı olduğunuzu da söyleyemeyiz. Belki aldığı sertifikalar, eğitimler, yaşı vb. gibi durumlara bakarak biraz fikir yürütebilirsiniz.
Konu ile ilgili bir miktar yardımı dokunabileceğini düşündüğümüz yazılarımız aşağıdadır.
SORU 37 – Trafik kazasında yaralandım. Trafik kazası tazminatımın alınması için başvuracağım her avukattan aynı neticeyi mi alırım?
CEVAP 37 – Elbette her avukattan aynı sonucu alamazsınız. Bunun bir sebebi hukukun matematik gibi kesin formülleri ve yolları olan bir bilim olmamasıdır. Her olay farklıdır ve hâkimin ve avukatın değerlendirmeleri farklılıklar gösterebilecektir. Nasıl ki her doktordan aynı sonucu alamazsanız her avukattan da aynı sonucu alamazsınız. Bir avukat sizin boşanma davanızı 2 yılda bitirebilir. Sonunda size on bin lira tazminat alabilir. Bir başka avukat aynı davayı 3 yılda bitirebilir. 5 bin lira tazminat alabilir. Bir avukat sizi bu dava sürecinde yeterli bilgilendirebilir. Diğer avukat sizin sorularınıza cevap vermekten kaçınabilir. On bin tazminat aldığınız avukat 5 bin lira masraf yapmış olabilir. 8 bin lira tazminat almış olan avukat bin lira masraf yapmış olabilir. Listeyi uzatmak mümkündür.
Konu ile ilgili bir miktar yardımı dokunabileceğini düşündüğümüz yazılarımız aşağıdadır.
SORU 38 – Kaza tazminatımın alınması için bir avukata vekalet verirsem haklarım güvende olur mu?
CEVAP 38 – Avukatların meslek sahibidir ve meslek birliğine kayıtlıdır. Yeri yurdu bellidir. Mesleği ile ilgili yüksek öğrenim görmüştür. Yanlışları nedeni ile disiplin ve ceza soruşturmasına tabidir. Bu sebeplerden dolayı haklarınızı savunacak en güvenilir kişi avukattır. Hangi meslek olursa olsun neticede bu meslek sahipleri birer insandır. Her insan gibi kötüsü de olabilir. Bunu siz anlamaya çalışacaksınız. Tıpkı arabanızı teslim ettiğiniz tamircinizi ya da doktorunuzu seçerken olduğu gibi.
SORU 39 – Tazminat haklarımı takip edecek olan avukat, benden “ahzu kabz“ yetkisini vekalette vermemi istedi. Ahzu kabz yetkisi nedir? Bu yetkiyi verirsem sorun yaşar mıyım? Avukat, bu yetkiyi neden ister ve hakkı var mıdır?
CEVAP 39 – Ahzu kabz yetkisi avukatınızın para alabilme yetkisidir. Örneğin tazminat davanız için uğraştı kararı aldı ve sonra icraya koydu alacağınızı tahsil etti. İşte bu parayı tahsil edip alma yetkisidir.
Tehlikeli bir yetki midir? Yukarıdaki sorularda bahsettiğimiz gibi avukatların yanlış davranma, mesleki suç işleme ihtimali çok düşüktür.
Parayı ben alayım avukata ben vereyim nasıl olur? Bütün işinizi takip edecek olan avukata daha başından sana şu yetkiyi vermiyorum demeniz hoş olmayacaktır. Kaldı ki siz, avukatınıza göre daha güvendesiniz. Siz adresinizi değiştirebilirsiniz. Avukatın size ulaşması mümkün olmayabilir. Ayrıca avukat, eylemleri nedeni ile ağır cezada yargılanır. Yani sizin böyle bir avantajınız vardır. Bu gibi sebeplerden dolayı bir avukatın ahzu kabz yetkisi alması normaldir.
SORU 40 – Trafik kazası tazminatı avukatı ararken hangi şehirde olduğunun bir önemi var mıdır?
CEVAP 40 – Avukatların, her aman, sürekli olmamak kaydı ile kendi illeri dışında görülmesi gereken davaları üstlenmeleri mümkündür ancak istisnadır. Trafik kazası tazminatı avukatı ararken hangi ilden avukat bulmalısınız? Avukatın kaza yeri ilinde olması mümkündür. Davalıların bulunduğu illerden birinde ya da sizin bulunduğunuz ilde olması mümkündür. Örneğin Trabzon’da trafik kazası geçiren bir vatandaşın kendisi İstanbul’da; çarpan aracın şoförü Eskişehir’de ikamet ediyor olabilir. Araç bir şirket üzerine kayıtlı ve bu şirket de Ankara’da olabilir. Kazaya karşına araçların sigorta şirketleri de büyük ihtimal ile İstanbul’dadır. Bu durumda aslında bu yerlerin birinden avukat tutulması söz konusudur ancak pratikte doğru olmaz.
En kısa zamanda sürecin sonlandırılması bakımından önemlidir ki sigorta şirketlerinin hemen hemen hepsi İstanbul’dadır. Davaların hızlı bir şekilde görüldüğü Sigorta Tahkim Komisyonu da İstanbul’da bulunmaktadır. Kaza nerede olursa olsun, davanızın en hızlı yürüyeceği yer İstanbul’ dur. İstanbul mahkemeleri ve mercileri, bu konuda yani dava ve başvuru konusunda yetkilidir. Bu durumu değerlendirerek sigorta şirketlerine yakın bir avukatla çalışmak isteyebilirsiniz. Dolayısıyla İstanbul’ da bir trafik kazası sigorta avukatı ile çalışabilirsiniz. Bunun yerine, bulunduğunuz ilde, kendinize yakın bir avukat ile çalışmak da bir diğer alternatiftir. Bu konuda tercih sizindir.
Konu ile ilgili bir miktar yardımı dokunabileceğini düşündüğümüz yazılarımız aşağıdadır.
SORU 41 – Avukatım Sigorta Tahkim Komisyonu yerine mahkemeye başvurmak istiyor. Neden?
CEVAP 41 – Sigorta tahkim Komisyonu davaların çok daha kısa sürdüğü özel bir mahkemedir. Uygulamada tanık dinlenmez. Bunu avukatınızın iyi değerlendirmesi gerekir. Avukatlık ücreti Sigorta Tahkim Komisyonu’nda maalesef normalin (adliyedeki mahkemenin vereceği ücretin) 1/5’i olabilmektedir. Bu durum, avukatı bu Komisyon’dan uzaklaştırmaktadır.
Daha detaylı bilgi için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.
BU YAZIDAN ALINTI YA DA KOPYA YAPILMASI YASAKTIR.
SİTE SAHİBİ İLE YAZIYI KOPYALAYAN SİTE SORUMLUSU SORUMLUDUR.
HAKKINDA HUKUKİ – CEZAİ VE DİSİPLİN BAKIMINDAN GEREKLİ TAKİBATLAR YAPILACAKTIR.
“Trafik Kazası Mağduru Rehberi” üzerine bir yorum
Yorumlar kapalı.